Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Как да запазим семейното щастие

Прегледи: 3165 | Създадена: 11/07/2012
Как да запазим семейното щастие

"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е любимия и очакван край на всяка романтична приказка, но в реалния живот се оказва доста трудно. Когато живеем под един покрив, дори с много любим човек, понякога е невъзможно да избегнем кавгите и раздразненията.

 

Какво да направим за да запазим семейното си щастие?

Като начало трябва да сте наясно, че вашият любим не ви е враг. И дори той да прави това, което не ви се харесва, това не е напук - просто той е свикнал така или така са го възпитали неговите родители.
Преди сватбата трябва да знаете способни ли сте, заедно с любимия си човек, да поддържате добри отношения, да бъдете заедно през по-голямата част от времето си - и денем, и нощем.

Днес никой вече не гледа с лошо око на съвместното съжителство без брак и вие можете да поживеете известно време заедно, за да разберете до каква степен си подхождате. Но не трябва да забравяте, че кавгите са част от семейния живот.

Конфликтът не винаги е зло. Всеки си има свои навици, свой житейски опит, собствена система от ценности. Нашите възгледи и потребности могат да са напълно различни. И в това няма нищо страшно.

Най-неправилното в конфликтна ситуация е да преглътнете обидата и да се затворите в себе си или да се опитате да избегнете решаването на проблема, надявайки се, че той ще се разреши от само себе си. Наслояването на неразрешени проблеми създава потискаща атмосфера в дома и се появява желанието за бягство - колкото се може по-далече от него.

Трябва да се знае, че на гордите им е по-лесно само в книгите. В живота не си струва да чакате и ако сте осъзнали грешката си, по-добре незабавно помолете за прошка. В семейството добра воля проявява този, който е по-мъдър. Не е необходимо да отмъщавате на партньора си, да се опитвате да го наказвате (особено отказвайки да правите секс с него). Опитайте се да отстраните причината за кавгата. Ясно и точно определете какво за вас се явява препъни камък.

Анализирайки ситуацията с близкия си човек, избягвайте упреците и претенциите, старайте се да бъдете доброжелателни и не изсипвайте върху него всичките си емоции. Емоциите са полезни в леглото, но не и по време на искрен разговор.

Постарайте се да намерите разрешение на проблема, което да задоволи и двете страни.

Избягвайте употребата на фрази от рода на "защото ти винаги" или "ти никога". Има ситуации, когато нещо е особено важно за едната страна , а другата просто упорства, поради робуването на някакви принципи ли по навик.

Не отстъпвайте при първия неуспех. Предложете компромисен вариант ("Хайде днес да направим така както искам аз, а утре както искаш ти").
Не изисквайте, а молете.
Кой любящ човек в този случай няма да поиска да се завърне в руслото на мирното съжителство?

Закачете в хола плакат с надпис: "Хайде да живеем щастливо!". Може да ви се струва нелепо, но наистина помага!

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...