Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Прощапулник

Прегледи: 2722 | Създадена: 28/03/2012
Прощапулник

 

Така очакваните и така трудни първи стъпки на вашето бебче са направени! Когато мъничето прекрати пълзенето и започне да щъка из цялата къща, да пипа навсякъде, да се радва на новото си умение да ходи, идва време да спазите още една хубава българска традиция - да направите прощъпулник.

 

Прощъпулникът е ритуал, който отбелязва не само прохождането на детето, но и символичните му първи стъпки в живота. Ето защо е прието, че прощапулникът предопределя професията, към която ще се ориентира детето когато порасне.

Когато правите прощъпулник трябва да се съобразите с някои правила, които традицията изисква. Тези от вас, които наистина искат да спазят християнските канони, трябва да изберат понеделник, сряда или неделя за организиране на събитието, защото според църковните вярвания това са добрите дни за прощъпулник.

На събитието се канят роднини, ваши приятели и приятелчета на малкия герой, които заедно с вашето семейство да станат свидетели на това важно събитие.

 

Обредната пита, която се прави, се нарича прощъпулка и трябва да се замеси от майката или от някоя друга жена от семейството, която задължително трябва да има двама живи родители. Интересното за прощъпулката е, че преди питата да бъде изпечена, детето трябва да стъпи с краче върху нея, за да остави отпечатък в тестото.

Бъдещата професия на детето се определи от специално избрани от вас предмети. Прието е да се слагат портфейл, книга, ножица, макара и какво ли още не. Тук е моментът да се позабавлявате и да проявете творчество в избора си, защото светът се развива постоянно и възможностите за добра професия са наистина много. Внимавайте предметите да не са прекалено ярки или познати на детето, защото има вероятност да предопределят избора на мъника.

Когато питката е готова, на земята се постила бял чаршаф, в края на който се нареждат избраните предмети. Питката се търкулва към тях, за да може детето да тръгне по нея и да види предметите. Повелието е, че който предмет вземе детето, такава ще бъде професията му.

 

Важно: Погрижете се преди извършване на ритуала с търкулването на питката, детето да се е нахранило преди това, за да не се хване първо за питката.

След като мъничето е избрало своята професия, е време всички гости да се почерпят с питката, която се яде с мед и сирене. Не забравяйте да дадете първото залче на детето!

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...