Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Погачата на бебето

Прегледи: 2404 | Създадена: 19/03/2012
Погачата на бебето

Един ритуал става все по-модерен за младите майки - разчупването на погача за 40-те дни на бебето се прави вече почти задължително. Това е и първата „светска изява" на новороденото, затова се приема за неговото въвеждане в обществото.

 

40-ият ден не е случайно избран за ритуала. Дотогава не е хубаво много хора да виждат бебето, защото, според традициите, до този ден родилката се смята за „нечиста" и в миналото е ходила на църква за пречистване. Самият ритуал обаче няма нищо общо с църквата, а по-скоро с фолклора, затова и няма строги правила за провеждането му.

 

Каква е църковната традиция?

Църквата е определила на 40-ия ден от раждането майката и бебето да отидат в храма като символично представяне на новороденото пред Господ. Там на майката се прочита така наречената, "очистителна молитва", след която тя вече може да се причестява.

Заедно с това свещеникът благославя и бебето, и му прочита молитва за "въцърковяване". Този обред не е кръщене, а само представяне на детето. Кръщенето можете на направите около първата годинка на бебето или на произволно избрана от вас дата.

 

Какво трябва да знаем за организирането на събитието?

  • На събитието трябва да присъстват само жени - роднини и приятелки на семейството. Това са т. нар. „орисници" - добрите феи, които като в приказките трябва да пожелаят само хубави неща на бебето. Достъпът за мъже е строго забранен, дори за таткото, но деца могат да присъстват.
  • На трапезата се слагат основно сладки неща, за да е такъв животът на бебето. Задължително трябва да има купичка с мед, както и орехи, за да е отракано мъничето. Хубаво е и питиетата също да са сладки.
  • Приготвя се ритуална погача, която също трябва да е с повечко захар. Хубаво е да бъде приготвена лично от майката, но ако тя не може, тогава да я замеси близка приятелка. Важно е обаче, жената, която приготвя погачата, да е с живи родители.

 

Какво представлява ритуалът?

Самият ритуал представлява разчупване на погача. Това се прави над главите на майката и бебето, за да бъдат сити в живота си. Майката гушва бебето и сяда на стол. Около тях се събират жените, а две от тях разчупват върху кърпа над главата им питката. Това трябва да направят млади жени, също с живи родители.

Не забравяйте да погледнете какво парченце от питката ще падне първо в кърпата - ако е коричка, следващото бебе в семейството ще е момче. Ако е среда - значи ще е момиче.

В кърпата се слага парче от питката, а „орисниците" добавят монети, за да живее бебето в изобилие. Връзва се, като възелът не трябва да е много стегнат, за да не е скъперник орисаният, нито много хлабав, за да не изтичат парите през пръстите му. Кърпата се слага на най-високото място в къщата. Според някои - за да стигне детето високо, според други - за да има високи цели. В различните краища на страната има различни практики докога стои - някои я оставят до следващия голям празник, други просто си изибрат някой ден.

С второто парче от погачата, натопено в мед, се намазват леко устните на бебето и се дава на майката. След това всяка от „орисниците" трябва да хапне от питката.

Когато си тръгват от партито, гостите трябва да си измият ръцете, за да не остава храна по тях - нищо не се изнася от дома, за да е прибрано детето и да не му бяга късметът.

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...