Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Кръщенето, организация на църковния ритуал

Прегледи: 3358 | Създадена: 14/02/2012
Кръщенето, организация на църковния ритуал

 

В наши дни, съзнателно или не, все повече от нас загърбват българските обичаи. Но може би водени от някаква вътрешна сила, все още има хора, които се стремят да спазват поне църковните традиции.

 

Не са малко родителите, които искат да „кръстят" детето, но организацията на това събитие им отнема наистина много време. Хубаво е, когато в такъв момент  около нас има някоя мъдра баба, която може да помогне с безценни съвети. Другият човек, да научите от какво ще имате нужда за кръщенето на Вашето бебе, е да посетите църквата/манастира, който сте избрали.

Ако обаче, от работа не Ви остава време да излезете от вкъщи, ще Ви разкажем какво трябва да знаете за кръщенето.

 

Кръщенето е първото тайнство, което приобщава към християнството всеки човек. Добре е детето да се кръсти преди да стане на 1 годинка. Ако то носи името на светец може да се кръсти на имения си ден.

 

Особено важен е изборът на този, който ще въведе новия християнин във вярата. Той става негов кръстник и започва да се счита за духовен наставник на детето. Заедно с родителите той се грижи за кръщелника си и се задължава да го напътства в живота. Задължително е човекът, който изберете за кръстник, да бъде кръстен! .


Кръщението се извършва от свещеник като кръщаемият се потопява три пъти в купела със свещена вода в името на Отца, Сина и Св.Дух. Кръстеният младенец се очиства от греха на родителите си.  Преди потопяването във водата свещеникът миропомазва кръщавания, като прави малки кръстчета на челото, гърдите и ръцете му с осветен елей. Така се освещават ума, чувствата и волята му.

    
По традиция трябва да носите голяма бяла хавлия, бяла кърпа за лице и сапун за извършване на ритуала, две големи свещи, които можете да закупите от църквата, бутилка червено вино, бурканче мед и китка здравец. Кръстникът трябва да купи нови дрехи за детето (според църковния канон те трябва да са бели - символ на чистото, ново начало). Добре е да се носят за освещаване кръстче, медальон и икона, които ще ползва кръстеният.  За здраве на кръщелника в храма се носят и се раздават погача, бонбони, пчелен мед и сладкиши.

 

За да няма суетене, всички формалности около кръщелното свидетелство (попитайте в църквата какви документи са Ви необходими) се оформят преди кръщението. В края свещеникът само подписва документа. След приключване на църковния ритуал можете да поканите гостите си в заведение за почерпка.

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...