Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Видове петна по рождение (родилни белези)

Прегледи: 12709 | Създадена: 30/11/2011
Видове петна по рождение (родилни белези)

 

Видове петна по рождение (родилни белези)Петната по рождение (или още наричани родилни белези) са оцветени части от кожата, с които бебето се ражда или се появяват скоро след раждането. Те могат да бъдат с различни цветове - кафяви, жълто-кафяви, черни, бледосини, розови, бели, червени или лилави. Някои петна може да бъдат просто оцветявания върху повърхността на кожата, а други се "издигат" от повърхността й или са под нея. Причините за тези петна са неизвестни. Повечето такива петна не са наследствени.

 

 

Видове родилни петна

 

1.    Pigmentation-type birthmarks:

 • Вродени бенки

Някои от тях може да се развият като доброкачествено раково образование.

 

 • Петна тип "кафе със сметана"

Те са причинени от твърде богатата пигментация. Единично такова петно обикновено не е признак за здравословен проблем, но когато са повече или са придружени с появата на лунички може да предизвикат неврологичен дисбаланс. Повечето петна от този тип не изчезват. Може да увеличат броя си, но не се нуждаят от лечение, тъй като не са опасни.

 

 • Монголоидни петна

Те са гладки, каменно синьо-зелени, най-често са разположени ниско през гърба и по дупето. Появяват се по-често при деца от Азия и Южна Европа. Монголоидните петна най-често изчезват до ученическата възраст без някакво по-специално лечение.

 

 

2.    Macular stains (salmon patches)

Тези петна са много нежни, бледорозови, гладки, почти безцветни. Често се появяват по крайната линия на косата на бебето -  на вратлето, на клепачите или под очите. Наричат се още "ангелски целувки".

 

3.    Vascular malformations

Тези петна са причинени от абнормалното развитие на кръвоносните съдове. Най-често срещаните видове са:

 

 • Port-wine stains

Те са гладки петна, които при раждането са розово-червени и до няколко години потъмняват до виолетово-червено. Най-често се намират по лицето, но може и по всяка друга част от тялото. Този тип петна се свързват с очни или мозъчни проблеми, ако са разположени в горната част на лицето (особено около очите). Те не избледняват или изчезват. Повечето от тях потъмняват, удебеляват се и образуват подутини през зрелостта. Могат да бъдат лекувани чрез лазерна терапия или чрез операция.

 

 • Venous plexi

Това са нежни, светлосини петна, дължащи се на недостатъчно оцветяване. Те могат да бъдат както гладки, така и изпъкнали. Почти винаги тези петна се появяват по рождение, но могат и да се появяват и да изчезват на определен период от време - например при наличие на хормонален дисбаланс (през пубертета или през бременността).

 

 

4.    Нemangiomas

Те се причиняват при наличието на оплетени тънки кръвоносни съдове. Съществуват три основни вида хемангиоми:

 

 • Повърхностни или капилярни хемангиоми (ягодови хемангиоми) Удебелени места, които са меки, лилаво-червени, гладки или съвсем леко грапави. Те могат да са както по рождение, така и да се появят и развият няколко месеца след самото раждане. Най-често тези хемангиоми се развиват по лицето, черепа, гърба и/или гръдния кош, но може и навсякъде другаде по тялото. Те може да останат със същите размери, но може и да се увеличат рязко за няколко месеца.

 

 • Дълбоки хемангиоми

Те са удебелени, дълбоки  и грапави петна, които често са лилаво-сини на цвят. Могат да изглеждат като гъба, пълна с течност. Този вид хемангиоми често избледняват, докато детето израсне. И все пак, тъй като са дълбоки, може да не изчезнат напълно или да оставят лека бледа грапавина.

Дете с такива петна може да се нуждае от операция за премахването им или премахването на остатъчните белези.

 

 • Смесени хемангиоми (комбинация от повърхности и дълбоки хемангиоми)
  Може да не са по рождение, а да се появят няколко седмици след раждането. Те са най-честите туморни образувания при бебетата и се срещат при около 1-2% от новородените и около 10-12% при бебета до 1 година.

Повечето хемангиоми се развиват по главата и врата. По-често се срещат бебета само с едно такова петно, но има и с повече.
Хемангиомите, които са по рождение, може да изчезнат бързо след раждането. Някои изчезват напълно до 18-месечна възраст. Повечето изчезват окончателно до 10-годишна възраст.

В повечето случаи оставят белег и се налага козметична операция.

 

 

 

 

 

Лечение и премахване на петна по рождение

 

Поне 90% от петната по рождение могат да бъдат диагностицирани при внимателен медицински преглед и чрез определени изследвания. Понякога лекарят ще трябва да наблюдава петното за известен период от време, да му прави снимки, с които да документира развитието му.

 

Ако специалистът подозира, че детето ви има други здравословни проблеми, той може да назначи кръвни и/или други изследвания, за да провери вътрешните му органи - черен дроб, бял дроб, стомах, черва. Тези изследвания включват изследване чрез магнитен резонанс или ултразвуково изследване. В редки случаи лекарят може да вземе част от петното (биопсия), за да се увери, че не е раково образование.

 

 

Трябва ли такива петна да бъдат лекувани?

Повечето родилни петна не се нуждаят от лечение, защото често избледняват, когато детето израства. Но все пак някои петна може да се нуждаят от лечение заради разположението им. Например петно по рождение около окото на детето може да повлияе негативно на способността му да вижда. В много редки случаи петната по рождение са свързани с други условия - образуването и развитието на бял и черен дроб, стомах или червата.

 

Какви методи за лечение се използват?

Въпреки че повечето петна по рождение не са опасни, те могат да причинят неудобство както за родителите, така и за по-големите деца. Понякога лечение се налага именно поради козметични причини според мястото, размера, формата и цвета на петното. И все пак всеки човек е различен и реагира различно на появата и развитието на такива петна, това, което за един е безразлично, може доста да тревожи друг.

 

Много петна по рождение избледняват с времето и не се нуждаят от специално лечение. Въпреки че някои петната (тип „кафе със сметана" и монголоидните петна) обикновено не избледняват, те също не се нуждаят от лечение.

Когато такова петно не се нуждае от лечение, лекарят трябва да обясни на родителите какво да очакват - дали петното ще нарасне, дали ще избледнее или ще изчезне. Така специалистът помага на родителите, като ги информира и насърчава да търсят и друга информация, свързана с петната по рождение.

 

Други петна като някои хемангиоми може да се нуждаят от лечение. Това лечение е разнообразно в зависимост от типа, размера, нивото на развитие и мястото, на което се намира петното. Например, бързо растящ хемангиом около окото на детето или тези, за които се предвижда да оставят дълбоки белези, трябва да се лекуват. Хемангиоми по вътрешни  органи се лекуват задължително! Петната по рождение се лекуват най-добре от козметични хирурзи или дерматолози.    

 

 

1.    Оперативно лечение на родилни петна (най-вече на хемангиоми)

 

 • Костикостероиди - могат да бъдат приемани като хапчета или да се инжектират направо в хемангиома, за да предизвикат свиването му или да спрат растежа му. Страничните ефекти на костикостероидите (увеличаване на теглото и закръгляне на лицето) обикновено изчезват при приключване на лечението. В редки случаи, ако костикостероидът не помогне при редуцирането или изчезването на хемангиома, може да се използват и други лекарства.

 

 • Лазерна терапия - прилага се, когато петната са близо до повърхността на кожата, например при лечение на port-wine stains.  Понякога  лазерната терапия е ефективна при спиране растежа на някои хемангиоми, но тя не може да се справи с по-дълбоките. Лазерната терапия може да се направи на всяка възраст.

 

 • Хирургическа намеса - хемангиомът трябва да бъде оперативно премахнат, когато никакви други лечения не са дали желания резултат или когато се намира върху вътрешен орган. Такава операция може да остави белег, за премахването на който също е необходимо специфично лечение.

 

 

2.    Домашно лечение

Има няколко начина, които родителите могат да използват, за да намалят негативното влияние на родилните петна върху живота на детето. Например грим и прическа са много подходящи при скриването на петната по рождение. Ако вие и вашето дете се притеснявате поради наличието на петно по рождение, говорете със специалист относно различните лечения, включително и психотерапевтично консултиране. Ако детето ви има изпъкнало петно по рождение, следващите съвети могат да бъдат полезни:

 

 • Избягвайте търкането или раздраскването му. Хемангиомите се получават при наличие на оплетени тънки кръвоносни съдове и може да причините кръвотечение.

 

 • Ако хемангиом бъде наранен или започне да кърви, притиснете силно с чиста марля за около 10 минути. Ако продължи да кърви, веднага се обадете на специалист.

 

 • Използвайте антибиотичен мехлем за малки наранявания при тези петна. Ако нараняването е по-голямо, веднага се свържете със специалист.

 

 • Когато хемангиомът започне да се свива, кожата може да стане много нежна и уязвима, особено от слънцето или по-грубо третиране. Допитайте се до лекуващия специалист какви грижи да полагате, докато раната заздравее окончателно.

 

 • След оперативна или лазерна терапия режете ноктите на детето си много дълбоко, за да не надраска раната. Много важно е да пазите детето си от излагане на пряка слънчева светлина поне няколко седмици. Когато се налага да излезе на слънце, използвайте нещо да покриете раната, докато заздравее напълно.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...