Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Стрес след раждане

Прегледи: 1464 | Създадена: 11/11/2011
Стрес след раждане

 

Бебе вкъщи - как да преодолеем стреса

 

 

Девет месеца са наистина дълго време, през което вероятно Вие и хората около Вас сте свикнали на всевъзможни промени в настроението - депресия, стрес и какво ли още не.
Ето че най-накрая това състояние, както и раждането са приключили, и дългоочакваното бебе вече е в ръцете Ви.

Не е необходимо да мине много време, обаче, за да започнат да се надигат у Вас онези уж забравени чувства на страх, паника, липса на опит, раздразнение и объркване от хилядите съвети, които получавате от лекари и суетящи се баби...

Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат да се справите със стреса и да бъдете по-спокойна, концентрирана и внимателна в грижите за Вашето дете и ... неговият не по-малко от Вас паникьосан татко.

 

1.      Опитайте се да бъдете по-спокойни. Все пак забързаното ежедневие от времето преди появата на бебето, е отминало и вече е настъпил момента на отдаденост и приятни мигове с новороденот.

2.      Не се нагърбвай с хиляди задачи. Опитай се да свикнеш, че майчинството занапред ще бъде на първо място и домакинските задължения могат да останат поне за момент на заден план.

3.      Спи когато можеш. Храненето на новороденото през нощта не ти позволява да се наспиш добре, а недоспиването води до раздразнение и умора. Опитвай се винаги, когато можеш, да поспиш заедно с бебето.

4.      Грижата за новороденото често може да те изтощи. Ето защо това е периодът, в който непременно трябва да се храниш добре. Има време за диети и отслабване. За възстановяване след раждането и за кърмещата майка, храната е изключително важна.

5.      Плачът на бебето е неговият начин за комуникация с околните. Наистина, понякога това може да е изнервящо, но имай предвид, че новороденото преживява не по-малък стрес от теб и е необходимо да проявиш разбиране.

6.      Не се откъсвай от вечно-даващите съвети баби. Напротив - приемай помощта на всеки, който има желание да ти помогне - било то в домакинската работа или в грижата за бебето.

7.      Още по-важно от това да приемеш предложената помощ, е да си я поискаш. Не забравяй, че за момента ти и твоето бебе сте най-важните вкъщи. Не се натоварвай с всичко - разпределяй задачите между хората около теб. Едва ли някой би отказал да ти помогне, когато го помолиш.

8.      Създавай нови приятелства! Излизайте с бебето на разходка. Виждай се с други майки. Те не само ще ти помогнат с полезни съвети относно грижата за бебето, но и ще те накарат да се смееш, да общуваш, да се чувстваш добре.

9.      Приеми майчинството с отворени обятия! Забрани си занапред да си позволяваш терзания заради трудностите, които ще срещаш като майка. Няма по-хубаво нещо от това да бъдеш родител - да създадеш, да родиш и да отгледаш човек! Приеми го, бъди горда с това и дай всичко от себе си, за да се справиш успешно с начинанието.

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...