Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Раждане във вода

Прегледи: 910 | Създадена: 29/05/2012
Раждане във вода

Водата ни кара да се чувстваме леки, независими от гравитацията, лесно подвижни и гъвкави, спокойни. Водата релаксира не само мускулите, но и пречиства съзнанието ни, отмива болката и успокоява мислите ни, стопява напрежението и повдига духа ни.

Животът в утробата е живот във водна среда. Това е и една от причините раждането във вода да се смята за по-малко травматично - разликата в налягането и температурата не е толкова осезаема, както при раждането „на сухо". Друга причина за този избор е по-високият толеранс от страна на жената към родилните усещания, тъй като възприятията са силно смекчени във водна среда. Този феномен има своето физиологично обяснение, задълбочено изследвано в продължение на години от д-р Мишел Оден, един от радетелите на водното раждане.

-       Топлината и разликата в налягането водят до облекчаване на болката и намалено производство на стрес хормони

-       Увеличава се количеството на отделяния от мозъка хормон окситоцин, отговорен за силата и ефективността на контракциите, което води до прогрес на раждането

-       Благодарение на окситоцина, който също е познат и като хормон на любовта и щастието, жената се чувства по-спокойна и уверена

-       Под влияние на налягането на водата кръвта от крайниците е изтласкана в кръвообращението, което повишава нейния обем във вътрешните органи

-       Увеличения обем на кръвта в областта на гърдите води до вторични последствия, които стават по-явни с времето: сърцето произвежда АНФ (атриален натриуретичен фактор), който играе важна роля в поддържането на баланса на течности в организма. Един от ефектите на АНФ е, че след няколко часа започва леко да подтиска секрецията на окситоцин. Затова, ако жената престои повече от два часа потопена във вода, е възможно раждането да се забави. Препоръчителен е оптимален престой от около час и половина и не повече от два часа във водата, след което е желателно родилката да напусне басейна за половин час, преди отново да се потопи.

За да бъде ефективна ролята на водата, е добре да се изчака достигане на поне 4-5см  разкритие - преди това е твърде вероятно да има обратен ефект - забавяне или дори спиране на раждането. По-ранното влизане във ваната е оправдано, когато имате желание да забавите процеса, например, ако майката е уморена от продължителен и болезнен първи етап на раждането и има нужда да съхрани силите си, да си почине или да поспи. Ако това не е Вашият случай, обмислете други методи за облекчаване на родилните усещания преди да сте навлезли в активната фаза на раждането - душ, тъй като под душа не се отделя АНФ, движение, смяна на позите, техники на дишане.

Температурата на водата е добре да бъде близка до стойностите на телесната температура - около 37С. Твърде топлата вода може да доведе до повишаване на температурата на майката, което пък ще се отрази на температурата на бебето. В утробата плодът няма механизми за регулиране на температурата и може да развие висока температура, която, макар да не е в резултат на инфекция, е също толкова нежелана и може да бъде опасна за бебето.

Дори околоплодния мехур да не е цял, изследванията показват, че не съществува опасност от възникване на вътреутробна инфекция.

Раждането на бебето във водата се смята за безопасно и рисковете са съпоставими с тези при нискорискови новородени, които са родени по обичайния начин. За раждането на плацентата обикновено майката бива помолена да излезе от водата, тъй като анализа на кръвозагубата във водна среда е труден и неточен. Много често майката излиза инстинктивно преди раждането на плацентата.

 

 

Източник: "The Birth Partner", Penny Simkin

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...