Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Крусти при бебета

Прегледи: 1485 | Създадена: 20/04/2012
Крусти при бебета

Крустите са типични за бебетата и ако и вашето дете има такива - това не бива да ви притеснява! През първите месеци от живота си много бебета получават корички по окосмената част на главата. Именно това са крустичките.

 

Крустичките са сиви корички, които "излизат" под косата по главата на бебето. Често изчезват от само себе си след седмица-две, но понякога се задържат по-дълго, с месеци.

Млечните корички (бебешки кел) са жълтеникави, шуплести, мазни, твърди и заформящи коричка образувания, наподобяващи обрив. Но за разлика от него, те не сърбят, не са заразни и не са опасни за живота на бебето. Нито пък са резултат от лоша хигиена или алергия.

Подобно на млечницата (гъбичките в устата), млечните корички (бебешки кел) се появяват в първите седмици след раждането и изчезват около седмия месец. Една от причините за образуването им е хиперфункцията на мастните жлези по скалпа на бебето, чиито секрети дразнят кожата. И когато тези секрети изсъхнат, се образуват т.нар млечни корички (бебешки кел), чието отстраняване е трудно и болезнено.

Друга причина за образуването на млечни корички (бебешки кел) според лекарите е липсата на „добри” бакерии, които да контролират развитието на гъбичките, които всеки има в организма си. Най-вероятната причина за това е, че майката е приемала антибиотик непосредствено преди раждането или детето – в първата седмица – две от живота си.

През първите 3 месеца след раждането голяма част от хормоните на бебето, получени от майката, все още са в кръвта му. Някои от тях стимулират мастните жлези в кожата на главата на новороденото и тя става зачервена и удебелена. За щастие с всеки следващ месец хормоналното ниво се нормализира и млечните корички (бебешки кел) изчезват сами.

Все пак, за да облекчиш неприятното усещане за бебето и да намалиш секрецията на жлезите, можеш да приложиш няколко трика в домашни условия. В случай, че коричките не изчезнат, а се умножат, използвай медицински (кортикостероиден) крем, посъветван с дерматолог, и се консултирай с педиатъра.

- Къпането на главата на бебето е от особено значение. Намокри добре кожата и нанеси нежен бебешки сапун. Щом веднъж повърхността на главичката омекне, млечните корички (бебешкия кел) ще паднат от самосебе си. Но внимавай, не премахвай всичките накуп, защото рискуваш да оставиш рани и да навредиш на скалпа.

- Масажирай скалпа с подхранващи продукти. Кокосовото масло и леките кремове ще омекотят млечните корички.  Включително различни други масла, лосиони или вазелин.

- Четкай главата с мек гребен или четка няколко пъти в седмицата. Задължително обаче преди това втривай растително масло или чист зехтин в скалпа на бебето и го остави да престои 15 – 20 минути. Или използвай само специализирани козметични продукти – тези за масова употрба на неизвестни фирми или пък с високо стероидно съдържание могат да навредят на скалпа на бебето ти.


За лечение на крустички когато са в начален период можете преди баня да намажете с бебешко олио, да измиете със сапун и след това да разрешите с бебешка четка косичката. Така те сами падат. Ако не се получи след няколко подобни сеанса потърсете специално масло за крусти или съвет при своя педиатър.

Възможно е крустите да се задържат до 3-4 годинки.

 

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...