Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Развитие на бебето през втория месец

Прегледи: 980 | Създадена: 18/04/2012
Развитие на бебето през втория месец

Вашето двумесечно бебе започва да обръща повече внимание на заобикалящата го среда и на хората в неговия свят. То има изградени регулярни навици за хранене.

 


1.    Зрение

Бебето може да следи движещи се обекти и да отговаря на контрастни цветни обекти, които се люлеят пред лицето му. Може да фокусира обекти на разстояние до 2 метра, обича да гледа вашата усмивка и ще ви отговори с усмивки и гукащи звуци.

Съвет: Закачете цветно движещо се украшение над леглото му. Докато лежи по гръб  то не само ще гледа контрастния обект, но и ще протяга ръце за да го хване.

 

2.    Слух

Бебето е напълно уверено кой сте вие и знае различните тонове в гласа ви, например ако повишите глас то ще отговори с малък писък, но ако му говорите с успокояващ глас, това ще го успокои и ще му вдъхне увереност.  Ако ви чуе някъде в стаята то ще обърне глава за да следва гласа ви. Стряска се от силни звуци.

Съвет: Изследвайте реакцията на бебето на различни тонове на вашия глас, както и на гласовете на другите около него. Пускайте му различна музика, докато намерите тази, която го успокоява и дори го приспива. Това ще направи живота Ви по-лесен. Пускайте му весели песнички или приказки, като по този начин ще го запознаете с различни действия следвайки сюжета на песента/приказката.

 

3.    Движение на тялото:

Възможността му да контролира положението на тялото си се увеличава. Главата му е по-стабилна. Когато лежи по гръб движи краката си, като че ли кара велосипед. Опитва се да държи главата си изправена докато е "седнало". Когато лежи по корем то се опитва да се преобърне и ще се изненада ако успее  и легне по гръб.

 

4.    В търсене на себе си

 • Бебето вече започва да мисли за себе си, може да различава познато обкръжение и  има установени навици на живот. Има някои неща, които едно двумесечно бебе може да прави, но не се безпокойте, ако Вашето все още не може, всяко бебе се развива със свое собствено темпо.
 • Рефлексът за хващане все още кара бебето да стиска здраво дрънкалката, без да има намерение да Ви я върне.
 • То може да държи постоянно главата си изправена.
 • Когато е легнало по корем то може да повдига гърдите си като си помага с ръце.
 • То реагира на силни звуци като притихва, плаче или се стряска.
 • Бебето гука в отговор на това, което вижда или чува около него.
 • Може да фокусира погледа си върху много малки обекти.
 • Бебето може да се смее шумно и дори да пищи.

 

5.    Навици на бебето:

 • Започва да придобива навици за хранене и сън.
 • Нощният му сън е около 7 часа. Може да стане раздразнително, да не може да си почине или да плаче много. Това не е причина за паника, тъй като се случва с всички бебета и въпреки проведените многобройни изследвания все още няма логичен отговор.

 

6.    Какви са причините бебето да плаче повече от обикновено:

 • Колики

Засягат около 30 % от бебетата. Коликите причиняват периоди на интензивен плач при бебетата, които могат да възникнат няколко пъти седмично или на няколко часа. Ще ги разпознаете по плача на бебето.

Те често се влошават вечер.

 • Запек

Посъветвайте се с лекар как бебето да преодолее това състояние.

 • Чревни газове

Всички бебета имат чревни газове, които могат да причинят слаба болка. Причината за тях е поемане на въздух при сукане, например от празна бутилка. Решението на проблема е просто. Трябва да предпазите бебето от поемане на въздух по време на сукане.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...