Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Симптоми и лечение на сенната хрема

Прегледи: 1591 | Създадена: 12/04/2012
Симптоми и лечение на сенната хрема

Сезонният алергичен ринит (сенната хрема) е най-честото алергично заболяване. То се активира през пролетния и есенния сезон, когато цъфтят дървета, цветя и треви.  Основният алерген са произвежданите от растенията полени), които вятърът и насекомите разнасят. В топло и сухо време тяхната концентрация е особено голяма.

 

Симптоми

При някои хора имунната система разпознава полените като вредни, макар че те не са. Симптомите на сената хрема са:

 • силен сърбеж в носа, гърлото, ушите
 • кихане, зачервяване и дразнене на очите, което може да премине в конюнктивит.

Алергичните ринити често са подценявани и от лекарите, и от пациентите. Тези заболявания обаче крият риск от развитието на по-тежки състояния като бронхиална астма и др.

 

Лечение


1.     Конвенционални лекарствени средства

Те потискат в една или друга степен алергичните прояви, но по никакъв начин не стимулират организма сам да преодолее дисбаланса по отношение на отделянето на вещества, предизвикващи алергична реакция или такива с противоалергично действие. Друг недостатък на тези медикаменти е, че много от тях могат да окажат сериозни странични въздействия, особено ако се приемат по-дълго.

 

2.     Хомеопатични методи на лечение

Лечението се състои в приемането на медикаменти, получени чрез многократно разреждане на вещества (най-често от растителен, животински или минерален произход), които в неразреден вид биха могли да причинят усложнения.

За провеждането на хомеопатично лечение не съществуват никакви противопоказания, т. е. с хомеопатични медикаменти могат да бъдат лекувани и бременните жени, и децата. За лечение на сенна хрема се използват следните методи:

 

 • „Алиум цепа"

Това хомеопатично лекарство, получено от кромид лук. То повлиява оплакванията, подобни на тези, които провокира беленето на лука: сълзене от очите и обилна, водниста, пареща хрема, съпроводена от често кихане.

 

 • „Апис мелифика"

Прилага се при чувство за запушване на носа, дължащо се на оток на носната лигавица и най-вече при оток на конюнктивите и клепачите.

 

 • „Арсеникум албум"

Използва се, когато възпалението на лигавиците е изключително силно изразено и е налице силно зачервяване на очите и носната лигавица, придружени от чувство за парене.

 

 • „Еуфразия"

Този хомеопатичен медикамент е най-подходящ за лечение на обилно, дразнещо сълзене от очите, съпътствано от силно зачервяване на роговицата и конюнктивите, както и от възпаление и оток на клепачите. Възможно е да има и недразнеща хрема.

 

 • „Нафталинум"

Препоръчва се за лечение на сенна хрема, когато и сълзенето от очите, и секретите от носа са силно дразнещи и когато те се съпровождат от спастична кашлица.

 

 • „Сабадила"

Препоръчва се ако кихането и секрецията от носа са придружени от свръхчувствителност към миризмата на цветя и от чувство за гъделичкане по свода на небцето.

Ако изпитвате затруднение при избора на подходящия за вас хомеопатичен медикамент или ако неговото прилагане не доведе до очаквания резултат, не отлагайте консултацията с лекаря-хомеопат. Той ще избере и хомеопатично лекарство, което да влияе не само на съответните алергични оплаквания, но и на реакцията на организма като цяло. Само по този начин може да се постигне ефективен и траен контрол на алергичната реакция.

 

3.     Имунотерапия

Имунотерапията може да трае от 3 до 5 години. Стандартният период на провеждане на терапията е 6 поредни месеца, в които няма наличие на алергени във въздуха Най-често започва през ноември и завършва през май - месеците, през които няма поленов цъфтеж.

Целта на имунотерапията е в организма на пациента да се вкарат минимални дози от алергена. Така имунната система сама изгражда своята защита към алергизиращото вещество и при повторна среща с полените, не реагира така остро.

Има два метода на приложение на терапията, като най-подходящия се избира спрямо възрастта на пациента и тежестта на алергичната реакция.

 • Сублингвален метод - терапия с впръскване на медикамент под езика. Този метод е най-предпочитан при децата, тъй като не е травматичен.
 • Подкожни инжекции - прилага се главно при възрастни пациенти.

 

4.     Домашни методи на лечение

Често хората, страдащи от сенна хрема се доверяват и на изпитани домашни методи на лечение - т.нар. „бабини лекове". Те могат да се прилагат и при деца без да доведат до странични ефекти.

 

 • Лук

Яжте повече лук - той има противоалергичен ефект при сенна хрема, заради наличието на естествен хистамин кеврцептин, който може да се използва и противовъзпалително. Лукът съдържа три пъти по-голямо количество от ценната съставка в сравнение с къдравото зеле и десет пъти повече от броколите. 

 

 • Билков чай

Смесват се и се разбъркват добре по 60 гр. стръкове от хвощ, листа от живовляк, цвят от роза и стръкове от камшик. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл. вряла вода. Варят се 5 минути на тих огън и след изстиване отварата се прецежда. Пие се по 100 гр. от чая, 4 пъти дневно преди хранене.

 

 • Рецептата на Ванга

Смесват се 45 гр. стрък жълт кантарион, 25 гр. корени от билка черен оман, 15 гр. коренища блатен аир и 15 гр. коренища горски очиболец. 2 чаени лъжички от сместа се заливат с 2/3 чаша топла вода, варят и се прецеждат. Преди  сън се прави гаргара на гърлото с 1-2 супени лъжици от отварата. След това се изплаква и носът.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...