Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Средиземноморска диета по време на бременност пази децата от алергии

Прегледи: 770 | Създадена: 12/04/2012
Средиземноморска диета по време на бременност пази децата от алергии

Бременните трябва да следват т. нар. Средиземноморски начин на хранене, за да предпазят бъдещите си деца от астма и други алергични реакции в ранна детска възраст.
Това твърдят гръцки учени от университета на остров Крит, които съвсем скоро приключиха изследването си на 468 майки и техните деца. Те били под наблюдение през цялата си бременност и 6 години и половина след това, заедно със своите хлапета.


Като резултат децата, чиито майки се хранели здравословно, не проявявали симптоми на астма и други алергии до шестата си година за разлика от останалите, чийто майки изобщо не се придържали към Средиземноморската диета.


Тя включва ежедневен прием на разнообразни пресни и сушени плодове, зеленчуци и бобови растения, различни семена и ядки, както и риба и зехтин. За да има положителен ефект при бременните, те трябва да се хранят повече от 8 пъти седмично със свежи зеленчуци, да ядат повече от 3 пъти риба за същия период и поне веднъж - бобови растения.
Учените са установили още, че консумирането на червено месо 3-4 пъти седмично повишава риска от алергии при малчовците.
Диетата, характерна за района на Средиземноморието, е един от доказаните здравословни режими на хранене. Това, че не включва някои храни, с които доста сме свикнали (а иначе откровено се смятат за „боклуци"), не значи, че не е полезна. Тя дава на бременните, а и на всички други, достатъчно протеини, мазнини и въглехидрати, както и голямо количество антиоксиданти, витамини и минерали.


Още преди време ние ви казахме, че децата, които живеят край Средиземно море са доста по-здрави и рядко страдат от алергии, както тези, обитаващи Скандинавия например.
За съжаление астмата и неприятните алергични реакции към околната среда са все по-често срещани, за разлика от преди 10 години например. Борбата с тяхното разпространение продължава, разбира се.

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...