Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Кърмене след раждане с цезарово сечение

Прегледи: 1076 | Създадена: 10/04/2012
Кърмене след раждане с цезарово сечение

Въпреки, че според изследвания кърменето на новороденото протича еднакво добре както при жените, родили без оперативна намеса, така и при тези, които са родили със секцио. След цезарово сечение може да мине малко повече време, докато бебето засуче, а и млякото на майката слиза малко по-късно след хирургическо раждане.

Дори ако цезаровото сечение не е начинът, по който очаквате да родите, все още можете да направите много за първите хранения на вашето бебе. Ще се нуждаете от допълнителна помощ, тъй като имате двойна задача: да се възстановите и да храните бебето. Можете да се доверите на следните методи за да успешно кърмене след раждане с цезарово сечение.

 

  • Поискайте да видите и подръжте бебето си възможно най-скоро след раждане.
  • Доколкото е възможно, бебето трябва да е с вас в стаята след цезарово сечение. Съвместното съжителство е възможно дори след раждане с операция.
  • Планирайте да кърмите бебето си в стаята за възстановяване преди анестезията да е прекратила действието си. С помощта на сестрите можете да поставите бебето на гърдата, дори ако не трябва да ставате от леглото.
  • Тъй като болката подтиска производството на мляко и пречи да се наслаждавате пълноценно на новороденото, можете да помолите анестезиолога си да ви даде лекарства, с които ще се чувствате по-добре и които няма да повлияят на бебето.
  • Обсъдете с лекаря си възможността за аналгезия, която се контролира от пациента. Не се притеснявайте да използвате болкоуспокояващи: вие и вашето бебе ще се наслаждавате един на друг само ако вие се чувствате по-добре.
  • Планирайте да кърмите рано и често.
  • Помолете консултанта по кърмене или медицинската сестра да ви покажат как да кърмите докато лежите на една страна или в позиция, при която бебето е в страни и вие го придържате с ръка. При тези техники тежестта на бебето не е върху разреза.
  • Ако кърмите седнали в леглото, използвайте много възглавници, за да придържате тялото си. Сложете възглавници под коленете си, за да облекчите напрежението от корема и гърба си. Възглавниците в скута ви под бебето ще предпазват разреза. Може да откриете, че е по-удобно да се кърми на стол, отколкото на леглото.
  • Особено важно е таткото да се научи как да ви помогне, за да изкарате долната устна на бебето навън. Нека акушерите да му покажат как да ви помага в болницата и по-късно в къщи.

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...