Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Осиновяване на дете

Прегледи: 890 | Създадена: 09/04/2012
Осиновяване на дете

Няма щастие в семейството без звънливия глас и радостния смях на децата. Но дете може да не се роди поради различни причини - както от страна на съпругата, така и на съпруга. Жени със запушени маточни тръби вече могат да родят дете, заченато в епруветка, от собствения съпруг. Ако причината е у съпруга, на жената може да се предложи изкуствено осеменява­не, но само със съгласието на съпруга. Накрая, след продължи­телно очакване без успех, на двамата може да се предложи оси­новяване. Оправдано е желанието на родители с тежко увреде­но дете, както и на тези без дете, да си осиновят бебе или по-голямо дете. От друга страна, осиновяването е жест на хумани­зъм, защото осиротялото дете намира своите нови родители, които ще го отгледат и възпитат, ще осигурят бъдещето му.

 

Когато вече сте решили да осиновите дете, отнесете се към социално-правния кабинет към дома за майка и дете. Там ще ви обяснят какви документи трябва да представите.

Тук ще си позволя да ви дам няколко съвета и препоръки.

- не осиновявайте новородено бебе, както и бебе под 4 месечна възраст. Някои вродени аномалии се откриват едва след няколко месеца ( вродена хипотиреоза, вроден сърдечен порок и др.)

- преди да поемете грижите за осиновеното дете, трябва да получите някакъв опит или стаж в гледането на бебето хранене, повиване, къпане. В практиката има печални случаи. Майка невежа по въпросите на храненето на бебето, осиновява дете, което само след няколко дни загива от храносмилателно разстройство.

- като поемете бебето от дома за майка и дете, поискайте да ви осведомят за неговите хранителни навици, обличането и др.

- след приключването на процедурата по осиновяването се обадете в детската консултация. От там ще ви посетят лекарят и патронажната сестра.

- не ви съветвам да вземете за осиновяване дете направено от извънбрачна двойка. След това тя може да се разбере с младежа баща, който да признае бащинството и ад се ожени за девойката. И ако нямат ново дете, да ви правят главоболия.

Дом Майка и дете ви осигурява тайната.

Майката осиновителка има всички права на тази, която го е родила. Тя не получава само възнаграждението за раждане­то. То е за родилата го майка.

 

Да съобщим ли на детето, че е осиновено? Някои осинови­тели напускат родния си град или село, за да запазят тайната на осиновяването. Това е излишна мярка. Практиката показ­ва, че осиновеното дете рано или късно узнава, че истинската му майка 'е друга. Обмислете добре във вашия конкретен слу­чай. Най-добре е детето да узнае истината от вас самите, във форма, която е най-подходяща, вместо неговите съученици да му кажат това, наричайки го копеле.

Малките деца възприемат нещата много по-естествено и леко. В предучилищната възраст разкажете на детето приказка за намереното дете, отгледано от добри хора, които вече го имат като свое. И нека малкото дете да разбере, че осиновителите не са с нищо по-лоши от рождената майка, която е била в невъзможност да го отгледа. Ако детето разбере истината за осиновяването едва в пубертета, душевното сътресение ще е много тежко.


Разсиновяване
И това може да се наложи. На първо мяс­то, взетото от вас бебе на месец-два след това може да се окаже с тежко вродено заболяване, с мозъчно увреждане при раждането, което понякога се открива едва в края на първата година. На второ място, известни са случаи, в които осинове­ното дете, след като научава, че това не са неговите истински родители, започва да се отнася с тях като към чужди хора, да прави всичко наопаки и напук, дори избягва от дома и т. н. Може в този случай подходът на родителите осиновители да е бил неправилен поради неопитност.

Разсиновяването става по съдебен ред, както и осиновява­нето.

 

Автор: проф д-р Христо Михов

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...