Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Жълтеницата при новородените

Прегледи: 965 | Създадена: 04/04/2012
Жълтеницата при новородените

Жълтеницата при новородените е често-срещано явление, тъй като ензимът в черния дроб, който разгражда билирубина е относително незрял. Новородените имат повече червени кръвни клетки от възрастните и така повече от тях се разпадат за единица време. Ако бебето е родено преждевременно, стресирано е от тежко раждане, майката е диабетик или голям брой червени кръвни клетки се разпадат, тогава нивото на билирубин в кръвта може да се повиши до по-висока стойност от нормалното.

 

Физиологична жълтеница

Натрупването на билирубин преди да е преработен от чернодробния ензим може да е нормално т.нар. "физиологична жълтеница". Физиологичната жълтеница започва на 2-я или 3-я ден, най-силно изразена е на 3-я и 4-я ден и после започва да изчезва. Освен това, някои други състояния могат да причинят усложнение на този вид жълтеница, например по-бърз разпад на червени кръвни клетки. Ако бебето има силно изразена жълтеница, дължаща се на бърз разпад на червени кръвни клетки, това не е причина да го отбивате. Кърменето трябва да продължи.

 

Кърмаческа жълтеница

Съществува състояние, често наричано кърмаческа жълтеница. За да се постави тази диагноза, бебето трябва да е поне на една седмица. Интересното е, че повечето бебета с този вид жълтеница, също така са имали и силно изразена физиологична жълтеница. Бебето трябва да наддава добре само на кърма, трябва да ака често, да пишка също често и чиста урина, и общото му състояние да е добро. Това е състоянието при жълтеницата, която някои наричат кърмаческа. Кърмаческата жълтеница е най-силно изразена на 10-21-я ден, но може да продължи 2-3 месеца.

Кърмаческата жълтеница е нормална. Много рядко, ако въобще, се налага преустановяване на кърменето за кратък период от време. Няма абсолютно никакво доказателство, че този вид жълтеница причинява някакъв проблем на бебето. Кърменето не трябва да се спира, "за да се постави диагноза". Ако бебето се чувства добре само на кърма, няма никаква причина да се спира кърменето или да се дава добавка по тази причина.

Излседвания доказват, че повечето изключително кърмени бебета, които са идеално здрави и наддават добре, все още имат жълтеница в 5-6 седмица и дори по-късно. Всъщност въпросът трябва да бъде дали е нормално бебето да няма жълтеница и дали липсата на жълтеница е повод за притеснение?

 

Жълтеница поради недостатъчно кърма

По-високи нива на билирубин или по-дълга жълтеница могат да се наблюдава ако бебето не получава достатъчно кърма. Това може да се дължи на факта, че млякото на майката слиза малко по-бавно от обикновеното, или че болничните правила ограничават кърменето, или най-вероятната причина е неправилното поставяне на бебето на гърдата, съответно бебето не получава млякото, което майката има.  

Когато бебето поема малко мляко, изпражненията са оскъдни и на големи интервали и по този начин билирубинът, който е бил в червата на бебето се абсорбира отново в кръвта, вместо да напусне тялото с изпражненията. Разбира се, най-добрият начин да се избегне жълтеницата "недостатъчно мляко" е да се кърми правилно. Определено обаче бебето не трябва да се отбива или да се дава шише. Ако бебето суче добре, то тогава по-честите кърмения ще са достатъчни, за да се отстрани по-бързо билирубинът.

Ако бебето суче слабо, ще му помогнете, ако го поставяте по-добре на гърдата и по този начин бебето суче по-ефективно, съответно получава повече мляко. Можете да натискате леко гърдите си докато бебето суче, за да може то да поеме повече мляко.

 

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...