Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Сомнамбулизмът при децата

Прегледи: 1112 | Създадена: 02/04/2012
Сомнамбулизмът при децата

Ходенето насън или сомнамбулизъм се наблюдава по време на първата 1/3 на бавния сън. Спящото дете си отваря очите, става, започва да се движи из стаята, може дори да я напусне. Не се блъска в предмети и може да извършва сравнително добре координирани действия, дори понякога е възможно те да са много точни. В това състояние е възможно да се отговаря на въпроси.

 

Сомнамбулизмът е възможен след 2-годишна възраст. Пикът на неговата проява е между 4-ата и 8-ата година. При повечето деца се наблюдават 1 до 2 епизода на ходене насън. До 16-годишна възраст се среща при 15% от децата.

Някои от факторите, предразполагащи детето към нощно ходене с:а тпът нервна система, емоционалното преживяване на детето, стресовите моменти в живота му.

Установено е, че 1% - 2% от децата със сомнамбулизъм са с чести пристъпи, при които има неблагоприятни последици. След настъпване на полова зрялост ходенето насън изчезва. Може за първи път да настъпи, макар и рядко, в зряла възраст.

Не са формирани отделни фази на това състояние. Степента на проява може да е различна, както по продължителност на пристъпа, така и по неговия характер. Някои деца само могат да седнат в леглото, но други се разхождат неспокойно, излизат от стаята, дори могат да излязат през прозореца.

Ходенето обикновено започва след пъвите 1-2 часа от заспиването. Може да продължи секунди, минути или час, но средно е около 15 минути, като завършва със спонтанно събуждане при 1/3 от случаите или със завръщане в леглото и продължаване на съня.

 

Какво трябва да направят родителите, чиито деца са сомнамбули?

  • Сомнамбулните епизоди са по-чести след стресови натоварвания през деня. Родителите трябва да осигурят спокойна обстановка на детето. Да избягват конфликтни ситуации, психическа и умствена умора. Добре е отмората на детето да е повече на чист въздух, а не пред телевизора, в затворено помещение.
  • Ходещото насън дете трудно може да бъде събудено. Родителят трябва да го наблюдава и при застрашаваща ситуация да го хване и насочи движинията му към безопасна среда. Тези деца не се нараняват, защото движенията им понякога са точни до съвършенство.
  • При единичните сомнамбулни епизоди не се налага помощ от специалист. Детският невролог е специалистът, който ще изследва детето, ако ходенията насън се повтарят.

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...