Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Детето е наше отражение

Прегледи: 675 | Създадена: 30/03/2012
Детето е наше отражение

Децата са особено наблюдателни към тези, които обичат. Те виждат в тях образеца, към който трябва да се стремят, правят им впечатление техните жестове, движения, навици и непринудено и бързо им подражават. Известно е, че за всяко дете това, което правят мама и татко, е най-добро. В това се крие и най-голямата мощ на възпитателните въздействия на родителите.

За съжаление тази голяма сила на възпитателното въздействие на нашето поведение не винаги използваме съзнателно - напротив, често дори забравяме, че възпитаваме нашето дете с всичко онова, което то може да види в нашите постъпки и нашето отношение към другите. Родителите често се чудят защо детето непрекъснато им разказва колко лоши са другите деца. Те го поучават, че това не е хубаво, но забравят и дори не забелязват, че те самите твърде често се занимават с недостатъците на своите познати и съседи.

Разбира се, на децата прави много по-силно впечатление това, което виждат да правят техните родители, отколкото това, на което ги поучават:

- Трябва да си миеш ръцете винаги преди ядене, защото ще се разболееш! - добросъвестно поучава майката своята 5-годишна дъщеря.

- Да, ще се разболея! А ти не се миеш преди обяд! - отвръща малката.


Колко много неща виждат нашите деца, за които не си даваме сметка, а после изведнъж ги виждаме в тяхното поведение!

Сигурно на всекиго се е случвало да види, че в едно семейство децата съвсем естествено помагат на родителите си, непринудено извършват каквото могат в къщи, дори често повече от това, което искат от тях. В друго семейство въпросът за участието на децата в домашните задължения е толкова труден, че е необходимо принуждение.


Защо става така?

Вгледайте се по-отблизо в едното и в другото семейство и ще разберете. Там, където бащата помага на майката по най-естествен начин, без да дели работата на „мъжка" и женска", децата също лесно и дори с известна готовност се научават да правят това. Трогателно е да чуете как 10-годишният син казва на майка си: „Ти си уморена, имаш нужда да си починеш - аз ще сложа масата . . ." Прави го не защото някой специално го е учил на това, а защото вижда, че бащата всекидневно го прави.

 

Да, наистина децата са огледало на нашето поведение. В своето поведение те отразяват най-лесно и непосредствено всичко, което виждат в нашето поведение. Много трудно за тях е да превърнат в дела думите на своите родители, ако са само думи..

Не забравяйте: преди да наказвате детето за грешка в поведението му, огледайте се дали тази грешка не допускате и вие!

 

 

 

Източник : zajenata.ogosta.com 

 

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...