Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Захранване на бебето с мляко

Прегледи: 1361 | Създадена: 29/03/2012
Захранване на бебето с мляко

В различните краища на света, въз основа на проучвания, са съставени списъци на храните, предизвикващи най-често алергия. Разликите между тези списъци обикновено са доста големи, но в тях се среща едно съществено изключение - като храна, най-често предизвикваща алергии, на първо място е прясното краве мляко. Затова е особено важно млечните продукти, и най-вече прясното мляко, да се включват много внимателно в менюто на малките деца.

 

Препоръчителна възраст за включване в менюто на детето на млечните продукти е около 10 месеца. Ако в семейството няма история на алергии, можете постепенно да започнете прибавянето на сирене, извара, кисело мляко и масло. Някои майки предпочитат вместо масло да добавят растителни мазнини (зехтин, слънчогледово олио), тъй като те са по-полезни.

 

Ако обаче някой член на Вашето семейство има алергия, независимо дали става дума за родител или по-голямо дете, препоръчително е да изчакате до третата година на детето, преди да включите млечните продукти.

 

С прясното краве мляко не бива да се бърза, тъй като то е по-силен алерген от приготвените от него продукти. В западна Европа е практика децата, които по някаква причина вече не сучат, до третата си година да пият адаптирано мляко. Адаптираното мляко може да се счита за един по-плавен преход между кърмата (или адаптираните млека за бебета) и прясното краве мляко.

 

Ранното въвеждане на прясното мляко е вредно, дори да изглежда, че детето го понася добре. То може да доведе до развитие на алергии, които, понякога, на пръв поглед нямат нищо общо с него! Също както при ранното захранване и при деца, които не са кърмени, прекалено ранното даване на прясно мляко може да предизвика алергии.

 

Когато включите прясното мляко в менюто на детето, избирайте пълномасленото пред обезмасленото мляко, чак до третата година на детето. След 3-годишна възраст се препоръчва детето да пие частично или напълно обезмаслено мляко.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...