Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Причните за стерилитет

Прегледи: 833 | Създадена: 29/03/2012
Причните за стерилитет

 

Ранното откриване и лечението на проблеми при забременяването могат да бъдат ключови действия за по-нататъшна успешна бременност. Повечето рискови фактори, причиняващи стерилитет са едни и същи както за жените, така и за мъжете. Ето някои от тях:

 

 

Възраст:  На 40 годишна възраст шансът на жената да достигне бременност се намалява от 90 на 67%. На 45 г. шансът за забременяване пада до 15%. Стерилитетът при по-възрастни жени може да е съпроводен с повишен риск от хромозомни аномалии, които се получават при яйцеклетките с тяхното стареене. Рискът от спонтанни аборти се повишава с напредването на възрастта. Жени в късните си 30 години са с 30% по-малко фертилни от тези в началото на 20-те си години. Ако сте над 30 години и правите опити от 6 или повече месеца, време е да посетите специалист .

 

Емоционални фактори: Депресията и стресът могат да окажат директен ефект върху хормоните, които регулират репродуктивните функции и могат да афектират производството на сперматозоиди и овулацията.

 

Професионални рискове и рискове свързани с околната среда: В много изследвания се споменава, че продължителното излагане на стресови ситуации, високи температури, химикали, пестициди, радиация или силни електромагнитни или микровълнови емисии може да редуцира фертилността и на мъжете и на жените.

 

Безразборен секс: Многото сексуални партньори и практикуването на секс без презерватив може да увеличи риска от болести предавани по полов път, които могат да доведат до стерилитет и при мъжете и при жените.

 

Венерическите болести: Някои от тях могат да са без симптоми, пренасят се по-лесно у жената и могат да доведат до тазови възпаления. Усложенията са по-чести при жените. Ранното им откриване и лечение е много важно. Лекуват се и двамата партньори, дори и ако само единия от тях е заразен.

 

Тютюнопушене: Тютюнопушенето увеличава риска от стерилитет при жените и намалява производството на сперматозоиди при мъжете.

 

Употребата на алкохол: Дори приемането на алкохол в умерени количества - около пет питиета на седмица може да затрудни забременяването.

 

Наднормено тегло: Нива на мазнините в тялото от 10 до 15% над нормалното могат да претоварят организма с естроген.

 

Поднормено тегло: Мастни нива от 10 до 15% под нормалните могат нацяло да спрат репродуктивния процес. В рисковата група се включват жени с хранителни разстройства като анорексия, невроза и булимия, жени на много ниско калорична и стриктна диета. Строгите вегетарианци също могат да си предизвикат подобни проблеми поради липсата на важни хранителни вещества.

 

Хормонален дисбаланс: цикъл с продължителност на кръвотечението повече от 6 дни, по-кратък от 24 дни или по-дълъг от 35 дни, нередовни и непредвидими цикли, повишено окосмяване по лицето, акне по лицето и гърба.

 

Проблеми с фалопиевите тръби: Около 20% от случаите на безплодие се дължат на проблеми с фалопиевите тръби. Ако съществува проблем със зачеването или се тревожите за в бъдеще, консултирайте се лекар ако сте имали:

- венерически заболявания като сифилис, гонорея, хламидии;
- тазови болки, необичайно вагинално течение, кръвотечения;
- тазова операция за спукан апендикс, извънматочна бременност, кисти на яйчника;
- два или повече аборта по желание.

 

Фактори, влияещи на мъжката фертилност:

- излагане на токсични вещества, радиоактивност, отровни газове
- тютюнопушене, марихуана, употреба на алкохол, използване на наркотици
- някои лекарства

- високите температури, на които са изложени тестисите

- горещи вани и сауни

 

Медицински проблеми, които могат да доведат до безплодие при мъжете:

- операция на херния
- неспуснали се тестиси в скроталната торбичка
- заболявания на простатата или генитални инфекции
- прекарана заушка след пубертета
- варикоцеле /разширени вени на тестисите

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...