Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Хитринки за пестеливи домакини

Прегледи: 691 | Създадена: 26/03/2012
Хитринки за пестеливи домакини

 

8 начина да икономисаш средства у дома и в магазина. Понякога малките нововъведения могат да променят коренно семейния бюджет. Именно за тези хитрости ще ви разкажем сега.

 

В МАГАЗИНА

Съвет 1: Раздели покупките на всекидневни и стратегически

Към стратегическите покупки се отнасят алкохолът, консервите, зърнените храни (ориз, грис и др.), макароните, битовата химия и козметиката, които се купуват обикновено по веднъж в месеца. За тях си заслужава да отидеш до по-отдалечен магазин, където са по-евтини. Всекидневните продукти пазарувай веднъж седмично от магазин, който е по-близо до дома ти.

Съвет 2: Състави си седмично меню

Включи в списъка закуските, обедите, вечерите и това, което даваш на детето за училище. След това запиши необходимите продукти и си ги достави от магазина, без да купуваш нищо излишно, което може да се развали. Освен това няма цяла седмица да си блъскаш главата какво да готвиш.

Съвет 3: Планирай спонтанните покупки

Разбира се, планирането на семейния бюджет е много важна задача, но изследванията на психолозите показват, че онези, които се опитват да се ограничат в нещо, рядко успяват да се удържат в рамките на предвидения бюджет. Онези, които от време на време си позволяват да си купят нещо приятно - обратно, успяват да се справят с наличните пари и дори да спестят нещо. Всеки месец отделяй определена сума за спонтанни покупки, като най-важното е да се постараеш да спазиш този лимит.

Съвет 4: Избягвай трескавото пазаруване

Психолозите са забелязали такава закономерност: в деня, когато получава заплатата си, човек се чувства като богаташ, затова не пресмята какво харчи. Това означава, че ако отидеш в магазина в деня на заплатата, рискуваш да похарчиш много повече от необходимото. Отложи покупките с няколко дни - така подходът ти към пазаруването ще стане по-рационален.

 

У ДОМА

Съвет 5: Следи електроуредите ти винаги да са в изправност

Всички уреди, които ползват електричество, увеличават разхода му, когато са неизправни или много остарели. Ако си купуваш нова техника за дома, отдавае предпочитание на тези от клас «А». Те се нуждаят от минимално количество вода и електроенергия.

Съвет 6: Ако имаш електрически котлон, подбирай правилно съдовете

Размерът на тенджерите трябва да съответства на размера на нагревателния елемент, тъй като така се изразходва по-малко електроенергия. Отдавай предпочитание на съдовете с капак - ако той липсва или не приляга плътно, ще трябват почти три пъти повече енергия за готвене. Дъното на съда, който слагаш върху ел. котлона, трябва да бъде равно и да ляга плътно върху нагревателния елемент.

Съвет 7: Оценявай трезво потребностите си

Съгласи се, че няма смисъл да си купуваш професионална прахосмукачка, ако помещението ти е малко, или мощна пералня, побираща 7 кг, ако семейството ви се състои от двама души. Няма смисъл и да купуваш суперсъвременни модели, ако няма да ползваш повече от половината от заложените в тях възможности.

Съвет 8: Планирай осветлението в жилището си

В дома трябва да има много светлина и с това са съгласни и лекарите, и психолозите. Но осветлението не бива да бъде рязко, иначе ще дразни очите. Затова в помещенията на дома си използвай местно, точково осветление. Всевъзможните настолни и стенни лампи позволяват да се освети само мястото, на което се намираш. Така можеш да пестиш електроенергия.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...