Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Професия “баща”

Прегледи: 600 | Създадена: 16/03/2012
Професия “баща”

Всеки член от семейството има определена роля при възпитанието и грижите за децата. По различни начини майката и бащата даряват необходимата доза любов и внимание на възпитаниците си, като по този начин оказват въздействие при изграждането на здрави връзки между членовете. По-често майката е тази, която в трудни моменти с нежна прегръдка и тих глас утешава малкото човече, докато таткото е по-енергичен - винаги готов за интересни игри и забавления.

В детското съзнание образът на бащата е непобедим, едновременно излъчващ сила и нежност. Той е "специалистът по усмивките" - с лека ръка разсейва кризите и умее да изнася представления и да превръща досадните задължения в забавни игри.

Но да осъществяваш желанията на децата не винаги е лесна задача. Много често, за да осигури препитанието на семейството, таткото е принуден да прекарва повече време в службата, с което се отдалечава от ежедневните занимания на децата си. Вечер се прибира много късно - децата са в леглата, а той няма сили дори да прочете приказката за "лека нощ". В такива моменти е необходимо таткото да намери най-подходящото решение да прекарва половин час на ден с всички членове на семейството. Ако вие сте в подобно положение, направете си точен анализ на приоритетите и изработете план за действие.

Поставете се на мястото на вашите деца и си помислете какво бихте искали да получите от баща си? Нарисувайте въображаема картина как след години би изглеждало семейството ви. Спомнете си какви са ви били желанията - какво се е сбъднало и какво не е. Набележете какво точно бихте искали да направите и следвайте плана си бавно - стъпка по стъпка.

Баща е този, който може да насърчи децата си да изразяват себе си и да повярват, че мечтите могат да станат реалност.

 

Ермина Дончева

 

 


 
Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...