Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Как се отразяват на детето скандалите между родителите

Прегледи: 1655 | Създадена: 14/03/2012
Как се отразяват на детето скандалите между родителите

Почти на всеки от нас му се е случвало да не може да се сдържи и да повиши глас в присъствието на детето, а много често тези нерви са насочени към самото дете. Забравете за това, скандалите и виковете не са правилния начин да възпитате едно дете. За децата скандалите между мама и татко са особено травмиращи и трябва да помислим преди да се скараме пред подрастващите.

Особено зле се отразяват на детето караниците между родителите. Ако те са системни с времето психиката на детето се травмира. Последиците са, че то става плахо, неуверено или пък обратното - прикрива несигурността си зад агресия. Много малко от децата могат да извлекат някаква поука от поведението на родителите си. По-скоро така се оформя лошото им мнение за семейните ценности. Често се наблюдава, дете, което е свидетел на скандали вкъщи, да пренася това поведение навън. Ако вкъщи се крещи - то също крещи на децата в детската градина или в училище

Възможно е тези разправии между мама и татко да се превърнат в кошмар за детето. То се затваря в себе си и плаче. Да не говорим колко му е трудно, ако споровете за по повод нещо свързано с него. Тогава то е чувства виновно и това още повече натоварва психиката му. Родите­лите, които системно са в лоши отношения, често започват да се карат в името на благото на детето. Това е удобен повод за двама нервни възрастни и истинско мъчение за едно дете. То се чувства виновно и скандалът става център на мислите му.

По-късно, когато детето порасне, то инстинктивно се опитва да помири родителите си. А това е доста изморително и вредно за съзнанието му. То приема всяка караница много по-сериозно, отколкото родителите. Спомените за това се запазват в съзнанието на човек, дори когато той стане родител и по един или друг начин му влияят. Някои деца толкова се стресират, че започват да плачат и да се чувстват зле дори само ако някой повиши глас. Най-често това се случва, ако са станали свидетел на тежки сцени и грозни думи, които са го травмирали дотолкова, че само мисълта да се повтори, ги плаши.

Ако имате проблеми в семейството, най-добре ще е, колкото и да ви е трудно, да ги решавате, когато детето го няма вкъщи. Много е лошо и да се опитате да привлечете детето на своя страна и да го настроите против другия. Така то се обърква и се чувства самотно и стресирано. Помнете, че за детето, особено докато е малко, вие като родители сте най-добрите хора и то ви обича безрезервно. Когато порасне, ако се наложи, то само ще прецени дали и коя страна да заеме.

Обикновено детето се чувства виновно и наранено вследствие на скандалите между роди­телите си. То успява да види нещо, пред което понякога родителите са си затворили очите. А именно, че ако скандалите станат начин на живот, любовта вече е отлетяла от семейното огнище. И жертвата „да живеем заедно в името на детето" всъщност вреди най-много на самото дете.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...