Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Упражнения за дишане и релаксация срещу стреса

Прегледи: 622 | Създадена: 12/03/2012
Упражнения за дишане и релаксация срещу стреса

Стресът вече е част от всекидневието ни – проблеми у дома, училище или в работата. Негативните емоции и напрежение могат да ни докарат психически и здравословни проблеми, ако не намерим начин за противодействие.

Точно по тази причина все повече хора започват да прилагат комбинирани техники за отпускане на тялото и едновременно постигане на душевен комфорт, за да се борят със стреса.

Сред тези начини за борба със стреса са йогата, гимнастиката тай чи, медитацията, техниката на дълбоко дишане, както и релаксиращи упражнения.

Предлагаме ви два метода за борба със стреса - упражнения за дишане и релаксиращи упражнения.

1. Упражнения за дишане

Коремното дишане е прост метод за релаксация, който може да правите навсякъде и по всяко време. Ефектът обаче е поразително успокояващ. Ако сте изнервени, изморени или претрупани с работа на работното място или в къщи, са ви нужни само 5 минути за тези кратки и ефективни упражнения.

1. Седнете или се изправете /няма значение/ и поставете ръцете си на стомаха.

2. Вдишайте бавно през носа си, докато почувствате, че стомахът ви се изпълва с въздух.

3. Задръжте дъха си за няколко секунди /най-лесно е ако броите до 7/

4. След това издишайте бавно през устата със свити устни.

Повторете упражнението 3- 4 пъти. Запомнете, че е важно да издишате през устата със свити устни.

За да направите това лесно упражнения ви е нужно само да намерите свободно и спокойно място /може кухненското помещение или дори тоалетната в офиса, или стая у дома ви, в която няма никой/. Най-добре е да правите упражнението два пъти дневно. Ако искате може да си запалите ароматни свещи, да напръскате с освежител или да сложите любимия си парфюм.

2. Релаксиращи упражнения

Вторият метод, с който искаме да ви запознаем се нарича постепенна мускулна релаксация (ПМР). Тази успокояваща техника е измислена в САЩ и намира все повече последователи, тъй като позволява облекчение на напрегнатото ежедневие без съществена загуба на време и полагане на специални усилия.

Този метод представлява поредица от релаксиращи упражнения, при които се натоварват съвсем леко мускулите на тялото и след това се отпускат. Идеята е истинското облекчение - физическо и душевно да дойде при отпускането на напрегнатата от самите вас мускулатура.

Изпълнението на упражненията не изисква използването на гимнастически или фитнес уреди. Напрягането на мускулите се получава единствено чрез енергични движения.

Ето стъпките, които е нужно да направите:

1. Изберете тихо и комфортно място. Можете да седнете или да легнете по гръб, както предпочитате. Мислете за някое хубаво място или любим човек.

2. Съсредоточете съзнанието и мислите си върху някоя част от тялото си, например върху дясното си стъпало..

3. Поемете въздух през нос и докато вдишвате раздвижете енергично и свийте стъпалото на десния си крак. Задръжте за около 5 секунди. След това бавно отпуснете и издишайте.

4. Повторете същото упражнение с прасеца, а после и с бедрото и преминете на левия крак. Идеята е да напрягате частите от тялото си отдолу нагоре – стъпало - прасец - бедро - задни части - стомах - ръце - рамена - врат - лице.

За изпълнението на ПМР за всички части на тялото са ви нужни 10-15 минути, след което ще се почувствате освежени и облекчени, а стреса напълно забравен. Не забравяйте, че дишането е ключово за изпълнението на това упражнение.

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...