Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Как да направим детето оптимист

Прегледи: 714 | Създадена: 08/03/2012
Как да направим детето оптимист

Изключително важно за всеки родител е детето му да се справя отлично в училище, да се научи да следва мечтите си, да постигне нещо в живота и най-вече да бъде щастливо.

Доказано е, че оптимистите се радват на по-добро здраве и по-дълъг живот, че изживяват по-леко стреса и постигат повече в живота. И понеже живеем в един забързан свят, който дава хиляди възможности на всеки от нас, добре е ако не ние, то поне децата ни да успеят да приемат всички тези предизвикателства и да живеят живота си щастливо.

Има няколко начина да научите детето си на оптимизъм. Възползвайте се от тях, докато чертите на характера на вашето дете са все още в зародиш и можете да възпитате в него оптимизъм.

 

1.      Помогнете му да опита от успеха

Давайте на детето си възможности да се докаже в нещо, да се справи само. Разбира се вие ще му помагате, но без да позволявате да му отнемате ролята. Не трябва в поставената задача да взимате решения вместо него и да вършите цялата работа. Напътствайте го, но му позволете да обмисля варианти, да му бъде интересно, да се задълбочи в това, което трябва да свърши, за да усети блаженството от похвалата ви след всичкия труд, който е положило.  

 

2.      Стимулирайте успеха

Единственият начин да накарате детето си да се стреми към успех е похвалата. Децата се стремят по всякакъв начин да спечелят вниманието и одобрението ви. Ето защо когато детето ви успее в нещо, дайте му да разбере как е достигнало до успеха и означете тези качества като силни. Кажете му например, че се е справило добре с теста и, че е много умно. Недейте, обаче да му казвате, че нещо е страхотно, когато не е така, защото децата усещат тази фалшива награда и след време започват да вярват, че я заслужават.

 

3.      Търсете бъдещият успех

Трябва да разберете какви са стремежите на детето ви, защото има разлика в уменията, които трябва да развива един бъдещ астронавт или добър студент по право. След постигане на отлични резултати, фокусирайте вниманието си върху това, какви черти в характера на детето ви са направили възможен неговия успех в дадена област и опитайте да постигнете нов успех, като използвате същите тези черти.

 

4.      Не награждавайте без да си е заслужило наградата

Ако казвате на детето си, че всичко, което прави е страхотно, вместо да му помогнете да опита наистина да успее, като отстоява на истински препятствия по пътя към успеха, детето ви ще се чувства неудобно. Не пропускайте успехите, но забелязвайте и неуспехите на детето си.

 

5.      Припомнете за успеха по време на неуспех

Когато нещата вървят зле, поговорете с детето си за неговите чувства. Помогнете му да си припомни за миналите успехи. Потърсете начин как нещата да тръгнат в по-добра посока в бъдеще и продължите напред.

 

6.      Винаги търсете добрата страна

Дайте възможност на детето си да види и добрата и лошата страна на дадена ситуация. Разиграйте игра, в която то трябва да намери положителното в една негативна ситуация. Например, ако детето ви не може да играе навън, защото вали дъжд, потърсете позитивните страни в играта у дома или други закрити помещения.

 

7.      Не използвайте негативни етикети

Децата обикновено преживяват много силно вашите коментари, за това дали са удовлетворили очаквания ви. Ако, например, повторите няколко пъти пред детето си, че е прекалено срамежливо, то може да ви повярва и да му създадете нова, трайна черта от характера. Това има много вредно въздействие върху самооценката на децата и може да доведе до утвърждаване именно на това качество, което родителя е вменявал на детето.

 

8.      Дайте пример със себе си!

Както знаете, децата са наше отражение - те следят и неволно повтарят поведението ни. Ползата от това е, че можем да ги обучаваме чрез нашите действия. Научете се самите вие да имате оптимистично мислене. Когато постигнете успех, не го омаловажавайте с фалшива скромност, а се похвалете за добрата работа. Така детето ще се научи да цени и да търси успеха.

 

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...