Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Нощните страхове при децата

Прегледи: 788 | Създадена: 05/03/2012
Нощните страхове при децата

Случвало ли ви се е посред нощ детето ви да започне да плаче и да вика, като че ли е в паника по време на сън? Подобни пристъпи от страх се явяват при повърхностен сън тогава, когато детето сънува. Нощните страхове са резултат от общи и специфични натоварвания в живота на детето между третата и деветата му година.

 

Причините за такива пристъпи могат да бъдат много:

 

  • Проблемите през които преминават децата при постъпването си в детска градина не са маловажни. Те попадат в една непозната среда, в която съществуват режим и 8правила, които трябва да бъдат спазвани. За всички деца раздялата с родителите представлява една много голяма травма и адаптацията е сложен процес. За детето, което трябва да отиде на градина, раздялата с мама е тук и сега и успокоителните думи „Аз ще те взема точно в пет" в никакъв случай не го успокояват, защото то не е наясно кога е "точно в пет".
  • При постъпване на детска градина дневният режим на детето също се изменя, а събуждането сутрин е стрес, който влияе върху поведението му през целият ден. Разликата в съня на детето ви в дните, когато е на градина и в дните, когато си е у дома, показва какво е реалното време за сън, което изисква биологичният часовник на вашето дете. Всичките тези факти рефлектират върху крехката детска психика и ние трябва да очакваме едно пренасочване на проблемите през нощта.
  • Кошмарите и страхът от Баба Яга, Торбалан, Кумчо Вълчо и Баба Меца, са нещо типично за определени етапи от живота на детето. През тази възраст детето преминава един период на емоционално развитие. Тези страхове съществуват и се развиват само в съзнанието на детето. Много рядко обаче децата сами си измислят "плашила". Обърнете внимание на възрастните, с които детето прекарва деня и ако те си служат с "плашила", заявете много ясно вашата позиция по въпроса.
  • Много често през нощта детето реагира на стрес, който е изживян през деня. Случва се децата да са свидетели на семейни скандали или насилие, самите те да са жертва на насилие. В повечето случаи свадите протичат през късните часове. Твърде вероятно е детето да свързва настъпването на нощта с неприятни спомени.
  • Страхът от тъмното или чудовища скрити под леглото, е типичен за децата в предучилищна възраст. Причината може да е някой филм, но може поводът да е далеч по-сериозен /например ако роднина е починал наскоро и детето се страхува от призраци/.
  • Силно изявен нощен страх може да предизвикат и някои природни явления - гръмотевици, светкавици, силна буря. По време на буря очаквайте симптоми на страх при дете, което вече е показало, че е по-чувствително и се опитайте да предотвратите силният стрес, като стоите близо до детето. Когато се събуди и ви види близо до креватчето ще е много по-спокойно.

 

Честите кошмари, особено тези които се повтарят в продължение на няколко седмици, са признак за скрито страдание или емоционално смущение.

Няма нищо лошо да се поддадете на увещанията на детето да спи на друго легло, но само за една нощ. Повечето деца още на следващата нощ са забравили страшните кошмари.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...