Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Как да къпем бебето

Прегледи: 817 | Създадена: 02/03/2012
Как да къпем бебето

Когато жената стане майка за първи път, й предстоят много предизвикателства в грижата за нейното дете. Едно от тях е поддържането на личната хигиена на мъничето. Често се случва в началото младата майка да се страхува да изкъпе сама своето бебе и да търси помощ от приятелки и по-възрастна жена в семейството. Ако, обаче се налага да се справите с това изключително отговорно, но сладко и за майката, и за бебето предизвикателство, ето какво трябва да правите:

 

1.      Пригответе всичко необходимо: корито или леген, гумена подложка за коритото (за новороденото можете да ползвате и хавлиена кърпа, сложена на дъното), сапун, хавлийка, леген с чиста вода, съд за поливане, детски лосион или детско олио, чисти дрешки и памперс.

2.      Винаги къпете детето в коритце или леген, предназначен само за него! Не е желателно в съда, в който къпете детето си да перете или накисвате дрешките му.

3.      Поне първите няколко пъти, опитайте да привлечете помощник (например таткото), тъй като докато си създадете навици в това начинание, ще Ви е нужен човек, който да ви подаде забравената хавлийка, например.

4.      Желателно е къпането да става вечер, преди кърмене.

5.      Температурата в стаята, в която ще къпете бебето също е от значение. Не се престаравайте в прекаленото й затопляне. Опитайте се да я поддържате 22-24 градуса.

6.       Налейте в коритото малко вода. Сложете термометър вътре и долейте топла вода докато температурата достигне около 36 градуса. Важно е да запомните, че нивото на водата не трябва да надвишава 8 см. Ако се налага прелейте част от нея.

7.      Съблечете бебето и внимателно го поставете в коритцето като го държите с едната ръка за раменете и главичката, а с другата за дупето и крачетата.

8.      По време на къпането подложете лявата си ръка под гръбчето на бебето и го придържайте, а с дясната сапунисвайте. Старателно измийте гънките на вратлето, подмишниците, между бедрата. Мийте в посока от главата към крачетата!

9.      Намокрете памучен тампон с топла вода и внимателно почистете очичките от вътрешния към външния край. Използвайте различен тампон за всяко око!

10.  Извадете бебето от коритцето, полейте го с чистата вода от предварително приготвения леген и го завийте в хавлийката.

11.  Носът и ушите след баня се подсушават и почистват със суха клечка за уши.

12.  Когато бебето вече е чисто и спретнато, може да го накърмите и да го сложите да спи.

 

ЗАПОМНЕТЕ!

  • Използването на сапун и миенето на главата на бебето трябва да става не по-често от два пъти седмично. В останалите дни къпете бебето без сапун.
  • От изключително значение е да държите здраво мъничето, да сте спокойна и да му говорите нежно. Бебетата обичат да се „плацикат" в хладката вода, така че изцяло от Вас зависи дали занапред Вашето дете ще обича да се къпе или не.
  • Имайте предвид, че бебетата могат да се удавят и в 5 см вода затова никога не оставяйте детето без надзор във ваната. Ако ви се наложи да мръднете до някъде увийте бебето в хавлия и го вземете с вас.
  • Насапунисаното бебе е много хлъзгаво. Затова не го вдигайте от коритото преди да сте го изплакнали добре.

 

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...