Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Как да обезопасим дома си за прохождащото дете

Прегледи: 803 | Създадена: 28/02/2012
Как да обезопасим дома си за прохождащото дете

Когато детето започва да пълзи или се учи да ходи, няма как да го спрем да обикаля навсякъде, разучавайки всяко кътче от дома. Децата са изключително любопитни и не осъзнават как могат да се наранят. А както знаем, най-често детето се наранява не къде да е, а вкъщи. Ето защо трябва ние, родителите да бъдем винаги една крачка напред, да огледаме и обезопасим дома си, за да създадем безопасна за „приключението" на нашите мъничета среда.

Ето някои от най-горещите места, които трябва внимателно да обезопасим:

 

Леглото
* Бебешкото легълце трябва да се намира далеч от пердета и щори с въжета или балдахини с връзки.

* Когато бебето се научи да седи, матракът трябва да се премести на по-ниска позиция.

* Когато детето започне да се изправя, решетката трябва да надвишава ръста му.
* Не поставяй възглавници или големи плюшени играчки около детето, защото може да се задуши в тях.

 

Острите ръбове
* Заемете ръста на Вашето дете и обходете цялата къща. Целта на тази „гимнастика" е да проверите кои са опасните за тази височина ръбове - острите ръбове на масите, столовете и секциите са много опасни. Поставете на тях специални протектори за ръбове, които се продават в магазините. Обезопасете и вратите при затваряне и отваряне, за да се избегне прищипване на малките пръстчета.

 

Стълбите
* Заключвайте вратите, които водят до стълби, или монтирайте специални решетки (или вратички), които да възпрепятстват достъпа на нестабилното дете.

 

Високите места
* Внимавайте, когато оставяте детето само на дивана, на спалнята или върху повивалника и винаги го следете с поглед.

*Не поставяйте малко дете на стол за възрастни. Използвайте само предназначените за хранене детски столчета и винаги закопчавайте предпазното коланче на столчето.

 

Кухнята
* Обърнете внимание дали детето може да включи печката без Ваше знание. Проверете внимателно копчетата. Най-добре е ако печката/котлонът имат функцията „защита от деца".

* Внимавайте също при отваряне на работеща фурна - детето трябва да е максимално далече, защото горещата пара също може да причини изгаряния.

* Когато готвите винаги завъртайте дръжките на тиганите/тенджерите към вътрешната страна, за да избегнете евентуално достигане и обръщане на съда.
* Постави всички остри и режещи прибори, както и стъклени съдове на високо място, където детето няма начин да ги достигне.

 

Банята
* Съществува опасност от удавяне във ваната, в леген или друг съд, пълни дори с минимално количество вода. Ето защо винаги дръжте детето под око, ако сте заедно в банята.

* За да избегнете подхлъзване поставете в цялата баня гумени постелки. Това ще предпази не само детето, но и възрастните.

* Заключвайте банята, за да не може детето незабелязано да се промъкне само там. Внимавай също така за ситуация, в  която то може да се окаже заключено отвътре.

 

Отровни препарати, лекарства, алкохол и др.
* Всички опасни препарати и лекарства заключете в специален шкаф или приберете на недостъпно за детето място.
*Съхранявайте алкохола на високо и под ключ. Способността на детския организъм да разгражда алкохола е съвсем различна от тази на възрастния човек, затова той е много опасен за малки деца, дори в минимални количества. 

* Може би не знаете, но е твърде вероятно някои от стайните растения в дома Ви да са отровни или вредни за отглеждане в съчетание с малко дете. Добре е да се информирате кои са вредни и кои не.

 

Електроуреди и контакти
* В магазините се продават специални протектори, които се залепват в самия контакт и правят бъркането в интересните „дупки" невъзможно за малките деца.
* Внимавайте изключително много при използване на ютия. Най-добре глади в отделна стая или когато детето спи.
* Отоплителните печки също представляват голям интерес за любопитковците. Поставете ги на място, където детето не може да ги докосва.
* Не оставяйте работещи електрически уреди без надзор и ги изключвайте, когато не се използват.

 

Запалителни материали
* Запалки, кибрити, бензин, спирт, запалени цигари, работеща камина и т.н. - трябва да са далеч от децата, защото те не осъзнават кое е опасно!

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...