Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Да бъдеш родител

Прегледи: 710 | Създадена: 28/02/2012
Да бъдеш родител

Дарете детето си с обич и внимание

Много често чуваме, че първите 7 години от живота на човека са много важни. Или казват за някой зле възпитан човек, че му липсват първите 7 години.
Какво означават тези думи?
Защо на първите 7 години се отдава такова значение?
Не са ли това само празни приказки?

Ще се опитам да разпръсна всякакви съмнения около тази  мъдрост. Защото, ако не е лесно да се роди едно дете, то още по-трудно е да го отгледаш и възпиташ.

Ето какво казва великият Лев Николаевич Толстой за тази възраст: „Нима не съм придобил тогава всичко онова, което сега е у мен; и толкова много, и толкова бързо, че през целия си останал живот не съм придобил и една стотна от него? От петгодишното дете ме дели само една крачка. А от новороденото до петгодишното дете разстоянието е огромно".

Да започнем най-напред с новороденото, неговите емоции, които възникват с появата на детето на белия свят и се развиват през цялото детство.
Грешат родителите, които смятат, че новороденото нищо не разбира и няма нужда от нежност и внимание. Също толкова грешат и тези, които смятат, че няма нищо по-лесно от това да обичаш детето си. Лесно е да обичаш, когато обичта носи само радости. Но децата не винаги ни радват. Те биват непослушни, правят бели, често ни тревожат със своите болести или с лошия си сън. Това в никакъв случай не трябва да намалява нашата любов към тях. Напротив, обградете своята рожба с много внимание и любов и няма да сгрешите.

Обичайте дете не защото е добро, а просто защото го има

Постъпвайте така, както постъпват любителите на животни със своите любимци - те просто ги обичат и им се радват, без да очакват някаква отплата за това. Не се страхувайте да изразявате своите чувства пред детето, особено ако те са положителни. Малкото човече усеща по ласките, по изражението на лицето и най-вече по интонацията на гласа, какво е отношението на възрастния към него. Когато майката е неспокойна, нервна, припряна, когато говори с остър и повишен тон, всичко това се предава на бебето. Дете, което усеща постоянно обичта на своите близки, което знае, че за него се грижат, че е защитено, расте уверено и под знака на доверието към света.

Потърсете причина за плача

Ако детето е капризно и неспокойно, ако плаче и се сърди, и причината не е в неговото здравословно състояние, непременно я потърсете в социално-емоционалната среда. Разбирам, че неговото безпокойство и раздразнителност ви притесняват и се предават и на вас. Но не забравяйте, че вашето напрежение се предава на рожбата ви. И така се получава един затворен омагьосан кръг. Някой трябва да отстъпи. Някой, който е по-разумен. Навярно се досещате кой е той? Вие естествено! Вие трябва да преодолеете умората, раздразнителността и неспокойството. Виковете няма да помогнат в този случай. Тук е време да се намеси таткото. Ако майката не е мигнала цяла нощ, ако е уморена и нервна, нека силният и спокоен баща да поеме своята рожба. Неговото спокойствие и увереност веднага се предават и на бебето. Сигурно сте го забелязвали десетки пъти, нали? Чувала съм майки да казват в такива случаи: „То много обича да го носи баща му, когато се върне от работа". Тогава не се колебайте и го правете редовно.

Когато бебето плаче, не бързайте веднага да го вземете на ръце. Така то ще свикне да бъде винаги в ръцете на възрастните. По-скоро потърсете причината за неговия плач - може би е мокро, гладно, може би му е студено или топло. Има много начини да успокоите бебето - дайте му вода, обърнете го, погалете личицето му. Взимайте бебето на ръце, когато е спокойно, за да усети  емоционалната близост с вас. Положителните емоции осигуряват необходимата енергия на вашето бебе. Щастливото бебе кипи от енергия - движи крайниците си, гука, усмихва се, издава нежни гърлени звуци.
Новороденото не може да говори, не разбира речта на възрастните, но обича да му се говори. По-скоро то обича да чува спокойният глас на любящите го родители. Поставяйте рожбата си винаги в центъра на вашето внимание и тя ще ви се отблагодари със същото, когато порасте.

Майчинството е велик процес

Поради това е сложен и многообразен. Той носи много радост и удовлетворение, но в същото време изисква много всеотдайност и себераздаване.
Чувала съм майки да казват, че отглеждането на детето им отнема цялото време. В същото време татковците се оплакват, че рожбите им поглъщат цялата обич и внимание на техните съпруги, че не им остава време да си поговорят, да се видят. И на този проблем може да се намери решение.

Ако детето ви демонстрира остра нужда от внимание, а в същото време вие имате да си кажете нещо, не изолирайте бебето, а използвайте следният малък трик. Поставете бебето на леглото между двама ви, говорете помежду си и гледайте с любов в него. Това ще го направи щастливо. Освен това то ще има възможност да слуша нормална човешка реч, което му е необходимо, за да развие своя говор.

Овладявайте умението за емоционално общуване с вашето бебе. Детето отговаря с усмивка на вашата усмивка. То без проблем разпознава гласа на своята майка и своя баща, когато те не са се въздържали да общуват емоционално и речево с него. В отговор на ласкавите думи на възрастния детето произнася гърлени звуци и така показва своето удоволствие от общуването.

Към края на шестия месец човекът става най-привлекателния обект за детето. Ако в началото при  взаимодействието си с възрастния детето е било възприемащата страна, след тази възраст то става активната страна. Нараства привързаността на детето към майката и към тези, които се грижат за него. То изразява буйна радост, когато ги вижда. Детето вече не се задоволява с това да следи за действията на възрастния. То все по-често иска да бъде обект на тези действия и на внимание от страна на възрастния. В процеса на това общуване показвайте и своята оценка на поведението и действията на детето - усмихнете се ласкаво и погалете чедото си, когато сте доволен от него, или смръщете вежди и се заканете с пръст, когато то ви е огорчило. Макар че това не е говорно общуване, в него се поставят основите на бъдещия говор на детето.

В емоционалното общуване с вас детето реагира на особеностите на гласа, на интонацията, с която произнасяте думите. Говорът участва в това общуване само със своята звукова форма и интонация. Мълчаливите средства за общуване, с които разполага детето, все по-малко го удовлетворяват. Те не могат да задоволят все по-задълбочаващата се потребност на детето от активен контакт с възрастните. Това противоречие ще се реши, когато бебето се научи да разбира вашата реч, а по-късно и само да овладее речта.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...