Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Първото посещение на детето при зъболекаря

Прегледи: 691 | Създадена: 23/02/2012
Първото посещение на детето при зъболекаря

Обичайна практика е родителите да водят децата си при стоматолог едва, когато детето има болки в някое зъбче или ако нещо в естетичния облик на зъбите на малчугана ги е притеснило. Има и родители, които смятат, че временните зъби няма смисъл да бъдат лекувани.

 

Съществуват пет основни причини, поради които временните зъби трябва да бъдат лекувани навреме и запазени:

* риск от заболяване на подлежащия постоянен зъб

* риск от лицево-челюстни деформации

* нарушена естетика

* нарушено хранене

* нарушен говор

 

 

Каква е ползата от посещение на детето при стоматолог?

 

  • Най-добре е да водите детето си редовно на профилактични прегледи. На всеки шест месеца за ранна диагностика и навременно лечение на кариесите. Така ще се налага лечение на по-малки кариеси, които се лекуват по-бързо и по-безболезнено.
  • Стоматологът следи навременен ли е пробива на постоянните зъби, нормално ли протича растежът на челюстите, зъбни зародиши и т.н.
  • Важно е и провеждането на флуорна профилактика, която не бива да се прекъсва.
  • В периода между 3 и 6 години се следи състоянието на зъбите и на челюстите. Тази възраст е подходяща да се отстранят вредните навици на детето - смукане на пръст или биберон, дали детето спи с отворена уста и ако е така какво трябва да се направи за премахването на вредния навик и т.н.

 

 

Какво трябва да знаем за първото посещение на детето при стоматолог?

 

Много е важно преди да се наложи лечение, детето да е посещавало стоматологичния кабинет, да е запознато с обстановката с машините и всичко, което в момент на болка би му се видяло ужасяващо. Подготовката за стоматологичния кабинет трябва да започне още от вкъщи. Детето трябва да бъде наясно с предстоящите манипулации, да бъде убедено, че те трябва да бъдат извършени и да бъде окуражено и наградено впоследствие.

Първото посещение в кабинета трябва да е само опознавателно. Да се запознае малчугана с всичко, а как точно това да стане по-нестряскащ за детето начин знае стоматологът. Ако стоматологът прецени, че детето е спокойно и приема всичко с интерес, може още на първото посещение да бъде направен и преглед.

 

Ако чакате пред стоматологичния кабинет и до вас или вътре има пациент, който плаче или се страхува и го показва по някакъв начин, най- добре е да изведете детето си оттам. Попитайте стоматолога след колко време ще може да ви приеме и го уведомете, че ще сте отвън или ще се върнете.

Не споделяйте пред малчугана негативни впечатления от посещение при стоматолог. Напротив - похвалете се, че сте ходили на преглед и са ви здрави зъбите или че си имате една много красива пломба и т.н.

Ако детето чува вкъщи ужасяващи описания от родители, роднини и приятели за преживявания в стоматологичния кабинет, как може да очакваме то да влезе без страх и сълзи в кабинета? Не плашете децата си „Чичо Доктор"! Мъничетата имат много живо въображение и често приемат думите ви за чиста монета.

 

Редовно обяснявайте и припомняйте на детето си защо зъбките му трябва да са здрави и как да ги пази, защо трябва да ги мие редовно и да ги почиства след всяко хранене. Нека знае, че има стоматолози, които също искат да се грижат за неговите зъбки, че те са добри и ще излекуват болното му зъбче.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...