Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Грижа за детските зъби

Прегледи: 1028 | Създадена: 21/02/2012
Грижа за детските зъби

 

Пълният набор млечни зъби е 20 броя и се формира до 3-та година на детето. През 6-тата година започва пробивът на постоянните зъби, които са 32. Според замисъла на Природата, тези зъби трябва да останат в устата на човек през целия му живот. Ето защо е важно грижата за тях да започне още преди появата им и у децата да бъде създаден навикът за поддържане на тяхната хигиена.

Основаната грешка, която родителите правят е да започнат грижата за детските зъбки твърде късно - едва след пробива на постоянните зъби. Добре е да знаете, че веднага след пробива си постоянните зъби са изключително уязвими и лесно заболяват от кариес. Статистиката сочи, че повече от 50% от първопоявилите се постоянни зъби имат кариес при 10-годишните деца.

 

Какво може да увреди детските зъби:

 

  • Инциденти, падания и механично нараняване на устната кухина, което е нормално за детската възраст.

 

  • Кариеси

Устата ни е пълна с бактерии, които полепват по зъбите под формата на „плака". Тези бактерии усвояват част от захарта, съдържаща се в храните и напитките, които консумираме, и я използват за произвеждането на киселина, която уврежда зъбния емайл. Увеличеният прием на захар и нередовното миене на зъбите позволяват на тези киселини да са в продължителен контакт със зъбите, а резултатът е кариес. Ако не се лекува, кариесът достига до центъра на зъба и прераства в инфекция.  

 

  • Зъбна ерозия

Представлява постепенно „износване" на повърхността на зъбите. Причинена е от киселина, атакуваща зъбите, но в този случай киселината не е произведена от бактерия. Източникът й обикновено са напитки като плодови сокове, газирани напитки и сиропи, дори и тези, които са без захар. Веднъж започнала, ерозията е необратима и прераства в повишена чувствителност и болка.  

 

 

Как да предпазите детските зъби

 

  • Редовни посещения при детски стоматолог

Децата се нуждаят от по-чести посещения при зъболекар от нас, възрастните, поради това, че млечните зъби са по-уязвими. Някои стоматолози препоръчват първият преглед на детето да стане до първия му рожден ден, други са на мнение, че при липса на признаци за проблеми това може да стане и след 3-тата годинка на детето.

Винаги следвайте съветите и препоръките на стоматолога за предпазните мерки, като допълнителен прием на флуор и навременно пломбиране на малките кариеси.

 

  • Правилни хранителни навици

Повечето родители знаят, че ограничаването на сладките храни и напитки е най-добрият начин за предотвратяване на кариес. Малцина обаче осъзнават, че, например, един шоколад, изяден наведнъж, е много по-малко зло от близалка, която е в устата на детето с часове. За да предпазите детето си, опитайте се да сведете до минимум приема на концентрирани сиропи, газирани напитки, натурални сокове, шоколад и сладкиши. Особено важно е да избягвате сладките храни и напитки между основните хранения или преди сън.

Плодовете, зеленчуците, сиренето и млякото могат да спомогнат за здравината на детските зъби. След всяко хранене давайте на детето чаша мляко или парче сирене. Така киселинната среда в устата на детето ще бъде неутрализирана.

Питейната вода също не вреди на емайла и въпреки че малките деца почти винаги предпочитат сок вместо чиста вода, за тях е по-добре да свикнат да утоляват жаждата си с вода.

 

  • Редовно миенето на зъбите

Четката за зъби - Добре е детската четка за зъби да бъде с меки влакна, гума на дръжката /за улеснение на несигурната детска ръчичка/ и да се сменяна на всеки 3 месеца.  До 3-годишна възраст детето вече би трябвало да може да се справя само с миенето на зъбките, макар и под ваше наблюдение. Важно е детето да се научи, че значение има старателното почистване, например с кръгообразни движения на четката, а не просто „жабуркането". Приблизително след 7-ата година детето може да получи доверието ви и да мие зъбките напълно самостоятелно и редовно.  

 

Пастата за зъби - Повечето пасти за зъби съдържат флуор, за който се смята, че предпазва зъбите от появата на кариеси. Приемът на флуор предизвиква известни спорове, причинили сериозни изследвания в опит да се докаже безопасността му. Научното становище е, че флуорът не застрашава здравословното състояние, когато е в правилната дозировка - при повишен прием обаче може да доведе до появата на петна по зъбите (флуороза). Съдържанието на флуор в различните марки пасти за зъби е различно и се указва на етикета. Тъй като количеството допълнително приеман флуор зависи най-вече от съдържанието му в питейната вода, добре е да се осведомите и за това, преди да изберете пастата за зъби.  

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...