Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Вреден или полезен е солариумът

Прегледи: 945 | Създадена: 16/02/2012
Вреден или полезен е солариумът

 

Интересът към изкуствения тен завладя през последните години цял свят. Да притежаваш кафяв загар на кожата означава и добра визия, и добро самочувствие, но е и част от т.нар. модерно излъчване. Шоколадовият тен прави тялото да изглежда по-стегнато и привлекателно, а и по-слабо.

 

 

Предимства на солариума:

 

 • В медицината солариумната радиация е от основно значение при лечението на остеопорозата (поради натрупването на витамин D в кожата), лечението на сезонната депресия (поради стимулиране отделянето на серотонин), лечението на редица кожни заболявания като акне и невродермит, намаляване кръвното налягане, терапевтично повлияване на някои видове мускулни болки и др.
 • Солариумната радиация може да се контролира в зависимост от нуждите и типа кожа, което при нормалните слънчеви лъчи е невъзможно. Освен това при солариума се намалява до минимум вредното действие на канцерогенните UVА-лъчи, което във външна среда е невъзможно.
 • Солариумът повишава нивото на слънцезащита на кожата. Поради това много от специалистите препоръчват преди ходенето на море 1-2 процедури в соларно студио - така се намалява риска от евентуално изгаряне.
 • Солариумът пести време - това е особено полезно за хората, които не могат да си позволят време за почивка на морето.
 • Солариумите са удобни, защото могат да се използват по всяко време и независимо от външните условия.

 

 

Недостатъци на солариума:

 

 • Най-голямата опасност при солариумите е развитие на форма на кожен рак (базоцелуларен, спиноцелуларен или меланом). Тази опасност съществува и при излагане на кожата на обикновените слънчеви лъчи. При солариума, обаче, въпреки сравнителното обезвреждане на UVА-лъчите, радиацията е десетки пъти по-силна от слънчевата, поради което и рискът е по-голям.
 • Солариумът води до по-бързо състаряване на кожата поради по-бързата деструкция на еластичните влакна на кожата (т.нар. 'фотостареене'). Освен това често след посещението в солариум кожата е опъната и суха, което налага активна рехидратираща терапия.
 • Неправилната експозиция при солариума може да доведе до значително изгаряне на кожата, което не само е болезнено и неприятно, но има е нездравословен ефект. Това най-често се наблюдава при некомпетентно съставена програма или безнадзорните и предозирани посещения на солариума.

 

ВАЖНО:

 

Въпреки препоръките на Световната Здравна Организация за вредното действие на слънчевите лъчи, в световен мащаб се отчита нарастване на заболяванията от рак на кожата. Лекарите напомнят, че чувствителната кожа на подрастващите е най-уязвима за пагубното действие на ултравиолетовото лъчение. Ако редовните процедури в солариум започнат преди 30-годишна възраст, рискът от кожен рак нараства със 75%.

Със солариума е свързано и увеличаването на заболеваемостта от меланома при хора до 40 г. и рак на кожата при жени до 20 години. Специалистите препоръчват на младежите до 18 години да не прибягват до подобни методи за придобиване на изкуствен тен.

В някои страни (Германия, Белгия, Австралия и Великобритания) ползването на солариуми е забранено на лица под 18 години. В България няма забрани, но добрата информация, предварителната консултация с дерматолог и спазване на неговите препоръки биха спестили на всеки значителни проблеми.

 

 

Ако все пак сте твърдо решена да ползвате солариум, ето няколко основни съвета:

 

 • Преди всичко посещавайте студио с качествена апаратура!
 • Препоръчително е всеки да започне своите соларни бани с кратки процедури от 5 минути. Това е необходимо, за да може да се подготви кожата. В зависимост от типа кожа престоят в солариума се увеличава на третия или петия сеанс.
 • Максималната продължителност на сеансите е препоръчително да не превишава 15-20 минути, като тя е за хора с вече изграден тен, които само искат да го поддържат.
 • До 10 сеанса са достатъчни, за да се направи хубав тен. Важно е обаче те да не са начесто, защото кожата може да се обели и да стане много суха.
 • Преди процедури не правете стресиращи кожата манипулации, като кола маска, ексфолиация и др.
 • Преди отиването на солариум кожата трябва да бъде чиста и суха. Задължително използвайте фотозащитни кремове преди процедурата.
 • След процедурите нанасяйте на кожата хидратиращи кремове или балсами, за да я запазите свежа.
 • Най-новите изисквания на СЗО ограничават посещенията в солариум до 50 пъти годишно, като според редица специалисти това число е твърде високо.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...