Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Грешките, които допускаме при възпитанието на децата ни, част I

Прегледи: 727 | Създадена: 10/02/2012
Грешките, които допускаме при възпитанието на децата ни, част I

Рядко се замисляме за начина, по който постъпваме в дадена ситуация. Нашите действия са породени от светогледа ни, от нашите умения, емоции и преценка. Всичко това се отразява и върху начина, по който възпитаваме децата си. В повечето случаи децата са отражение на техните родители, на всичко, което се случва у дома.

 

Родителите допускат няколко основни грешки във възпитанието на техните наследници. Тези грешки, породени от опитите на родителя за използване на радикални методи на възпитание, се отразяват върху детската психика и светоусещане.

Вижте кои са най-често допусканите грешки от страна на родителите и ако откриете себе си в дадените примери, постарайте се да се вслушате в мнението на психолозите, за да не допускате тези грешки отново.

 

 

1.     Родители, които глезят децата си.

Тези родители са готови да направят всичко за техния малчуган, защото са на мнение, че децата трябва да получават най-доброто. За тях детството е толкова кратко, че трябва да бъде прекрасно и приемат принципа, че трябва да изпълняват всяко желание на детето, стараят се да избавят малчугана от всички трудности и неприятности.

 

Мнението на психолозите:

На разглезените деца е много по-трудно в живота. Единственото чедо на мама и татко не трябва да се държи под похлупака на родителската любов, защото в бъдеще това може да доведе до множество проблеми. Повярвайте, когато родителите махат всяко камъче от пътя на детето, то не се чувства щастливо. По-скоро обратното, то се чувства съвършено безпомощно и самотно. Един от вариантите на мъдро отношение към детето е да го подтикнете да опитва да се справи само с това, което се изисква от него. Можете да се намесите с малко помощ едва когато се убедите, че детето има нужда от нея.

 

 

2.     Родители, според които целувките и нежностите не са важни за детето.

Много възрастни смятат, че ласките в детска възраст могат да доведат до бъдеще проблеми със сексуалната ориентация /например желанието на момченцето да целуне татко, да се погушка с мама и т.н./ Накратко никакви прегръдки и глезотии, защото има по-важни и сериозни неща.

 

Мнението на психолозите:

Децата на всяка възраст се стремят към ласка. Тя им помага да се почувстват обичани и им придава увереност в собствените сили. Но помнете, че желанието за ласка трябва в болшинството от случаите да идва от самото дете. Не натрапвайте на детето своята любов, защото това може да го отблъсне.

 

 

3.     Родители, които са прекалено строги към децата си.

Тези родители не веднъж са казвали на децата си, че докато то живеят в техния дом, ще изпълняват техните нареждания. Те подкрепят теорията, че децата трябва да слушат възрастните безпрекословно и това е най-важният принцип на възпитанието. Не се допускат дискусии. Не е важно на колко е детето - на 6 или на 16. За тях на децата не трябва да се отстъпва, за да не ти се качват на главата.

 

Мнението на психолозите:

Децата обезателно трябва да разбират защо правят това или онова. Прекалено строгото възпитание, основано на принципи, които не винаги са разбираеми за детето, напомнят дресировка. Детето може безпрекословно да изпълнява всичко, когато вие сте наоколо и да плюе на всички забрани, когато вас ви няма. Убеждението е по-добро от строгостта. В случай на необходимост може да кажете така: Сега ще направиш така, както казвам, а довечера спокойно ще обсъдим защо

 

 

4.     Родители, които са безразлични към желанията и постъпките на техните деца.

Това са родителите, които не мислят, че е нужно да се напрягат излишно. За тях споровете, аргументите, опитите да се доказва нещо на детето, са нещо изнервящо и ненужно. Тяхната теория е, че детето е длъжно да се научи само да решава своите проблеми, защото така се подготвя за живота като възрастен. Те искат колкото се може по-бързо детето им да стане самостоятелно и да спре да ги занимава с „проблемите” си.

 

Мнението на психолозите:

Никога не трябва да показвате на детето, че ви е все едно с какво се занимава. Дори и най-леко да почувства вашето безразличие, то веднага започва да проверява доколко безразличието ви е истинско. Най-често, проверката се свежда до извършване на лоши постъпки, защото детето очаква да види ще последва ли критика след постъпката или не. Така се получава затворен кръг. Затова вместо да показвате безразличие, постарайте се да установите с детето приятелски отношения, дори и когато поведението му никак не ви харесва.

Можете, например, да му кажете: - Искам да знаеш, че по този въпрос изобщо не съм съгласен с теб, но ще ти помогна, защото те обичам. Знаеш, че всеки път, когато имаш нужда, можеш да поискаш съвет от мен.

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...