Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Поникване на зъбите

Прегледи: 880 | Създадена: 09/02/2012
Поникване на зъбите

 

Поникването на зъби е различно при отделните кърмачета. Някои дъвчат всичко, каквото им попадне, хленчат и се лигавят в продължение на 3-4 месеца преди поникването на всяко зъбче и правят живота на цялото семейство непоносим. В други случаи един прекрасен ден майката открива зъбче, без да е подозирала неговия пробив.


У едно кърмаче първото зъбче пробива на 3 месеца, у друго - 1 година. И двете са здрави и нормални бебета. При нормалното и здравото възрастта, когато пробиват зъбите, се определя от наследствеността. В едно семейство у повечето деца зъбите поникват рано, в друго - късно. Нямате основание да смятате, че бебето е изключително умно затова, че рано са му поникнали зъби, пък че бебето е изостанало, ако поникнат късно.


По правило първите зъби пробиват към 7-ия месец, но още от 3-4-месечна възраст бебето се лигави, хапе и плаче от време на време. През първите години на детето поникват 20 зъба.


Обикновено първите две зъбчета са долните централни резци. (Резци се наричат предните 8 зъба, които имат остри режещи ръбове.) След няколко месеца се появяват четирите горни резци. Така че на 1 година бебето има 6 зъба (4 горе и 2 долу). След пауза от няколко месеца излизат още 6 зъба без голям интервал между тях - останалите 2 долни резци и първите 4 кътника.


Кътниците не излизат до резците, а по-назад, оставяйки място за кучешките зъби. След първите кътници следва нова пауза. Няколко месеца преди излизането на заострените кучешки между резците и кътниците . Обикновено те излизат през втората половина на втората година. Последните 4 зъба са вторите кътници. Те поникват веднага след първите кътници, обикновено през първата половина на третата години.


Нарушения на съня по време на пробива на зъби. Обикновено първите 4 кътника поникват между 1 и 1,5 години и техния пробив е особено неприятен за бебето. То може да е раздразнително и да загуби апетита си за няколко дни.


Пробивът на първите зъбки към средата на първата също може да предизвика събуждане през нощта.


Оставете бебето да дъвче. Понякога майката смята, че е нейно задължение е да пази бебето да не слага разни предмети в устата си и да ги дъвче. А повечето бебета между 6-ия и 15-ия месец трябва от време на време да слагат някакъв предмет в устата си. Постоянната борба измъчва и майката, и бебето. Единственото, което майката може да направи, е да даде на бебето такива предмети за дъвкане, които да не го наранят, ако падне.


Как да запазим зъбите здрави. Първото нещо, което трябва да разберете, е, че короните на всички млечни зъби (тази част, която се вижда) се образуват във венците преди раждането. С други думи, те се образуват от хранителни вещества, които майката получава през време на бременността. Изследванията показват, че между необходимите хранителни елементи за образуването на здрави зъби, особено важни са следните: калций и фосфор в млякото и сиренето, витамин Д(на капки и образуван от слънцето в кожата на детето), витамин С (на капки, в портокалите и в други цитрусови плодове, в суровите домати, зелето). Други фактори са може би също така важни, включително витамин А и някои от комплекса В. Постоянните зъби, които се появяват след 6-та година, се образуват няколко месеца след раждането. На тази възраст бебето, разбира се, получава много калций и фосфор от млякото.


Флуорът във водата прави зъбите по-здрави. Известно е, флуорът е ценен елемент при образуване на зъбите на детето - достатъчно е малко количество флуор в храната на майката докато е бременна, и в храната на кърмачето и малкото ден докато се образуват постоянните му зъби. В райони., където флуорът се съдържа като естествена съставка във водата, има много по-малко развалени зъби. Сега на много места флуорът се при бавя към водата в минимални безопасни количества като превантивно средство. Ако във водата няма флуор, зъболекарят може отчасти да компенсира това, като флуоризира зъбите на дете.


Зъбите се развалят от чест контакт със захар и нишесте. Стоматолозите не са успели да открият всички причини за разваляне (кариес) на зъбите. Храната на бременната жена и на кърмачето има голямо значение за образуването на зъбите. Вероятно известна роля играе и наследствеността.


Но някои зъби, които изглеждат здрави, впоследствие се развалят. Зъболекарите предполагат, че главната причина за зъбния кариес е млечната киселина. Тя се образува от бактерии които се хранят със захарта и нишестето, полепнали по зъбите. Колкото повече часове през деня има захар и нишесте по зъбите толкова повече млечна киселина се произвежда от бактерии! Ето защо честото смукане на бонбони, яденето на лепкави шоколадови бонбони, на сушени плодове, пиенето на лимонада, яденето на пасти и бисквити (които често полепват по зъбите) не много предизвикват развалянето им.


Грижа за зъбите. Понякога се препоръчва зъбите на детето да започнат да се мият, след като поникнат първите кътници. За повечето деца това е първата половина на втората година. На тази възраст то с увлечение копира всичко, което се прави около него. Ако майка му и баща му си мият зъбите, кой ден то хваща една от техните четки и настоява само да опита. Това е подходящо време да му купите четка и да го оставите да се мие. Естествено отначало няма да го върши много добре, но вие можете тактично да му помогнете.


Главната цел при измиване на зъбите е да се премахнат парчетата храна, останали по тях. Най-добре е зъбите да се мият след хранене - три пъти дневно. Най-важно е зъбите да се мият след вечеря, за да бъдат чисти през дългия нощен период, устата е спокойна и слюнката тече бавно


Зъболекарски преглед на всеки 6 месеца след 3годишна възраст. Тогава детето навлиза в период, когато зъбите да почнат да се развалят. Дупките трябва да се попълват докато са малки. Това спасява зъбите и причинява по-малко болка на детето. Даже зъболекарят и да не открие дупка на 3- годишното дете, заслужава си да правите тези редовни прегледи по две причини. Първо, вие ще бъдете сигурни, че зъбите на детето са здрави. Второ, детето свиква да ходи при зъбат: без страх. Тази увереност има голямо значение, когато да му се направи първата пломба.


Понякога родителите си мислят, че не трябва да се безпокоят за развалянето на млечните зъби, защото те така или иначе се сменят. Това не е правилно. Разваленият зъб може да причини болки на детето и понякога води до възпаление на венеца. Помнете, че последните млечни зъби се сменят на 12-годишна възраст, така че млечните зъби също се нуждаят от материални грижи, както и постоянните.


Постоянните зъби започват да пробиват към 6-годишна възраст. „Шестгодишните" кътници излизат по-късно от млечните кътници. Първите млечни зъби, които се сменят, са долните средни резци. Израстващите отдолу постоянни резци разрушава корените на млечните, които се разклащат и падат. Млечните зъби падат почти в същия ред, по който са израснали: резци, кътници, кучешки. Постоянните зъби, които поникват на мястото на млечните кътници, се наричат предни или двувърхи кътници. Смяната на зъбите завършва към 12-14-годишна възраст

 

източник : zajenata.ogosta.com 

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...