Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Затлъстяването в детска възраст

Прегледи: 666 | Създадена: 03/02/2012
Затлъстяването в детска възраст

 


 

 

Затлъстяването в детска възраст е един от приоритетните проблеми в редица страни. Причините за затлъстяване при децата варират от прекаленото угаждане от страна на „грижовни баби", до липса на контрол на храните и напитките, предлагани в училищните бюфети, заведенията за бързо хранене и липсата на спорт и активност в живота на повечето деца.

 

Затлъстяването в детска възраст води до тенденция към преминаване в по-сериозни болести, особено като Тип 2 диабет. Фактите показват, че 25% от децата с наднормено тегло, са предразположени към диабет до около петата си годишна възраст.

Има няколко основни правила, които родителите трябва да следват, ако искат децата им да живеят здравословно и да нямат проблеми с теглото.

 

1.Родителите контролират "доставките" вкъщи - те трябва внимателно да преценяват какви храни и безалкохолни напитки купуват и какви ястия и закуски сервират у дома.

2. Спрете да настоявате детето да изпразни чинията си на всяко ядене. Спрете да ходите след малчугана с филия в ръка. Децата винаги ядат колкото им се иска и спират, когато са се нахранили.

3. Започнете хранителното семейно образование, колкото се може по-рано - човек развива хранителните си предпочитания още през първите години от живота си, затова предлагайте на децата разнообразна храна, много плодове и зеленчуци.

4.Избягвайте захарните/подсладените храни и напитки - човек развива вкус към сладкото от малък и след това трудно се въздържа от сладкиши.

5.Трябва да обновите менюто на децата си: кой е казал, че малчуганите искат само пица, хот-дог, хамбургери, пържени картофи и шоколад - вашите деца ще ви изненадат с желанието си да експериментират с много други храни и особено със свежи плодове и зеленчуци.

6.Обикновените безалкохолни напитки също са източник на много допълнителни калории. Минералната вода и прясно изстисканите плодови сокове са много по-добър избор.

7.Поставете сладкишите на правилното им място - не превръщайте десерта в основна причина детето ви да седне да вечеря или купуването на сладолед, шоколад, хамбургер като примамка, за да излезете с него.

8.Купуването на деликатесни месни и шоколадови изделия или воденето на детето в заведения за бързо хранене не е израз на любов. Намерете по-добър начин да покажете на детето, че го обичате вместо да го тъпчете с мазни и висококалорични храни, които ще му създават проблеми по-късно в живота.

9.Децата правят това, което виждат, че родителите им и всички, които ги отглеждат, вършат всеки ден. Превърнете се в модел за подражание и вие самите яжте здравословни, разнообразни и некалорични храни.

10.Никога не сервирайте чипс, пуканки и всякакви вредни „храни" от този сорт пред телевизора!

СЪВЕТИ:

 

*Има неопровержими доказателства, че кърменето намалява риска от затлъстяване по време на детството. Това е особено важно в контекста на нарастващите нива на затлъстяване при децата и възрастните.

 

*Не забравяйте, че детето трябва да се движи, да тича, да играе на открито с други деца, да кара колело, да плува, да ходи в планината. То трябва да изразходва енергия всеки ден - не го оставяйте да се заседява пред компютъра или пред телевизора.

*Ако научите детето да помага в готвенето и ако приготвяте заедно леки и здравословни гозби, зеленчукови и плодови салати, млечно-плодови десерти, пилешко, телешко месо и риба на скарата, детето ви ще научи правилата на здравословно хранене и ще ви е благодарно цял живот.

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...