Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Истини и митове за шоколада

Прегледи: 675 | Създадена: 01/02/2012
Истини и митове за шоколада

 

от сп. "Моето дете"

 

Древна ацтекска легенда разказва, че какаото е донесено от рая, за да дава сила и мъдрост. Някога са вярвали, че шоколадът е храна на боговете. И все пак - полезен или вреден е той за децата?

 

Истина ли е, че шоколадът...

...действа превъзбуждащо?

Да. Какаото съдържа теобромин - алкалоид (вещество), който действа ободряващо. Ето защо шоколадът може да има превъзбуждащ ефект. Ако детето е по-енергично, по-буйно ограничавай количеството шоколад. Избягвай да му даваш от лакомството най-вече преди лягане, особено ако мъничето по принцип е неспокойно, трудно заспива и често се буди през нощта.

...е висококалоричен?

Да. Знаеш ли, че в едно блокче шоколад се съдържат приблизително 50-60% въглехидрати и 30-35% растителни мазнини. 100 грама черен шоколад съдържа около 540 калории, а млечният шоколад - 565 калории. Най-калоричен е белият шоколад - 100 грама се равняват на 618 калории. Това не означава, че ако детето е по-пълничко не можеш да му даваш шоколад. Може, но разбира се в ограничени количества.

...е богат на мазнини?

Да. Мазнините се делят на наситени и ненаситени. Наситените способстват за натрупването на вреден холестерин, а ненаситените дори намаляват вредния. В черния шоколад съдържанието на мазнини е минимално. В млечния и белия шоколад има наситени мазнини.

...дава енергия?

Да. Шоколадът е богат на захар и мазнини, а освен това съдържа магнезий и калций, необходими за доброто функциониране на сърдечно-съдовата и нервната система. Съдържа и и неголямо количество протеини. В черния шоколад има и известно количество желязо: примерно два милиграма на всеки 100 грама. Така че шоколадът е полезен особено за деца, които се занимават с някакъв вид спорт: дава им енергия и сила.

...предизвиква запек?

Не. Напротив, шоколадът може да действа слабително, понеже съдържа танин - вещество, което регулира дейността на стомаха. Така че ако детето има разстройство в никакъв случай не му давай шоколад.

...разрушава зъбите?

Не. Напротив, какаовото брашно има свойството да възпрепятства кариеса (рушенето на зъбния емайл). За това свидетелстват изследванията на няколко научни института в САЩ. Естествено това се отнася за горчивото какао. Но захарта разваля зъбите. Затова ограничавай детето в бонбоните и близалките! А след като яде сладко, му напомняй да си измива зъбките или поне да изплаква с вода.

...предизвиква главоболие?

Да. Възможно е, защото съдържащия се в шоколада танин (вещество, което се съдържа и в червеното вино) може да предизвика главоболие. Но този проблем се отнася по-скоро за възрастните.

...води до алергии?

Да. Възможно е при някои деца да се прояви алергия към какаото. Не се препоръчва шоколад и на майките по време на бременност и кърмене именно, за да не се предизвика алергия у детето. Все пак става дума за 1-2 шоколада на ден. Приемането на минимални количества обаче не би навредило.

Нужно е да знаеш...

- Шоколадът може да присъства в менюто на детето най-рано след втората годинка. Колкото по-късно го въведеш обаче, толкова по-добре!

- Предпочитай детския шоколад, който е обогатен с калций. Избягвай шоколад с пълнеж.

- Ежедневното консумиране на любимото детско лакомство не е желателно. Както и не би трябвало да оставяш малкото на един път да изяде цял шоколад. Разпределяй шоколада по 2-3 блокчета на ден.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...