Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

На море с дете - цифри и факти

Прегледи: 677 | Създадена: 27/01/2012
На море с дете - цифри и факти

 


 

Все повече родители не се притесняват да вземат най-малките си дечица на море. Действително - за тях е полезно. А общата семейна почивка ще достави на всички огромна радост. Специалистите съветват за деца до 3 г. да се ограничат дългите преходи и да се избягват почивки в чужбина. Нашето Черноморие е много подходящо за новородени и малки деца. Ако детето е добре, здраво и правилно подготвите предстоящата ваканция - всичко ще бъде ОК!

Преди всичко, ясно и точно формулирайте основните нужди на вашия дребчо, вашите условия и чак тогава търсете хотел, който да отговаря на нужното. В общия случай имате нужда от хотел, със специално отношение към родители с дечица. Разглеждайте хотели от първа, максимум от втора линия. Обърнете особено внимание на територията на хотела - тя трябва да е озеленена, да има елементарна детска инфраструктура - детска площадка, детски басейн, мини клуб. Има хотели, които предлагат специално детско меню, разполагат с високи детски столчета, допълнителни кошарки или легълца.
Добре е в района да има аквапарк, зоопарк, лунапарк, делфинариум, аквариум, терариум или поне едно от гореизброените. В плюс е също в близост да има супермаркет или поне магазинче за най-често използвани продукти и стоки.

Избирайте пясъчни, а не каменисти плажове. Ако плажа е съвсем близо - пуснете детето без сандали или чехли. Много полезно за неговите крачета е да ходи босичко. Облечете го в лека плажна рокличка или шорти с тениска - дрехи, който да не са по тялото и да разрешават свободни движения в жегите.
В първите дни от почивката избягвайте силното слънце. Подходящите часове за деца са до 11 преди обяд и след 16 часа след обяд. Гледайте детето да не се застоява на открито място повече от половин час. Задължително на плажа трябва да е с шапка или кърпа за глава. Пристигайки на плажа, съблечете дребчо, но не му позволявайте веднага да влезе във водата. Поиграйте си малко на слънце, за да се подготви крехкия му организъм за прохладната вода. Първото влизане трябва да е кратко. Постепенно може да увеличавате престоя във водата, но не оставяйте детето без наблюдение!

Използвайте времето заедно да му разкажете защо водата в морето е солена, а в реката - не, как плуват корабите, защо камъните в морето са обли или защо ако попадне остър камък или стъкло - водата ще ги заглади. Покажете на детето как водата си "сменя" цвета - на брега е един, а в далечината - друг. Разкажете му какви животни и растения живеят в морето. Съберете заедно разноцветни камъчета и мидички.

Вземете задължително със себе си:
- слънцепредпазни средства;
- мокри кърпички;
- неизливаща се чаша;
- вода и сокове;
- плодове, бисквити, солети;
- плажни играчки.

Цифри и факти:
- 11-16 часа е идеално време за "изпържване" под слънцето, избягвайте го
- 5 минути може да се пече на слънцето първия ден от ваканцията дете от 2 до 6 г. Но не забравяйте да покриете главата му с шапка или кърпа
- 18-25°С е подходяща температура за слънчеви бани за деца от 7 до 12 г.
- 30 минути е максималната продължителност на слънчевите бани за деца между 7-8 години
- 50 минути е максималната продължителност на слънчевите бани за деца от 9 до 12 години
- 21°С температура на водата е минимума за къпане на деца от 7 до 11 години. Първият път е удачно престоя да е 1 минута и постепенно да се увеличава до 10 минути.
- 25°С температура на водата е позволено къпане по 2 минути, като постепенно може да се увеличи до 23 минути.

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...