Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Подпомагане развитието на бебето

Прегледи: 603 | Създадена: 24/01/2012
Подпомагане развитието на бебето

След като подробно ви разказахме какви са основните промени, през които ще премине вашето бебе в първите 5 месеца след раждането, е време да разберете как можете да бъдете максимално полезни на мъничето през неговото развитие. Тези първи месеци са решителни за родителите, които би трябвало да стимулират развитието на техните бебета чрез пряк контакт и взаимодействие.

 

Истината е, че бебетата правят много повече от това да спят, ядат и пълнят пелените си. От момента, в който са родени те отговарят на тяхната среда - на докосването на мама, на гласът на татко, на шарките на тавана, на звуците на играчките и музиката. Меките гумени играчки и пластичните дрънкалки са чудесни за забава на бебето, когато то започне да се учи да хваща обекти. Играчките ще ви осигурят чудесна възможност да фокусирате вниманието на бебето и под формата на диалогова игра ще можете да подпомагате развитието му.

 

 

Как да подпомогнете развитието на зрението?

 • Тъмните и светли контрастиращи цветове са най-добрият начин да стимулирате зрението на вашето бебе. Обграждайте го с образи в ярки, контрастни цветове, когато е будно.
 • Движението лесно ще привлече погледа на вашето бебе. Ангажирайте вниманието му с плавни движения на ръката или пръста си, когато започнете да общувате с него.
 • Не забравяйте да стоите край новороденото бебе, когато общувате с него. 12 инча са съвършеното разстояние за да ангажирате неговия поглед.
 • Можете да упражнявате зрението на бебето с умения за следене чрез бавно придвижвана играчка или вашето засмяно лице пред очите му.

 

 

Как да подпомогнете развитието на слуха и говора?

 • Тихата и нежна музика има успокояващ ефект върху вашето бебе. Пейте или тананикайте заедно с музикалната играчка, като се наслаждавате пълноценно на времето прекарано заедно.
 • Монотонният глас утешава бебето. Когато сте извън стаята може да му осигурите звук от радиото, например, като по този начин му създавате усещане за близост.
 • Бебето ще е заинтригувано от способността си да произвежда само шум. Покажете му какви различни звуци могат да издават неговите играчки и то ще се вълнува когато само се опита да ги произведе.
 • Звуците ще направят времето за игри на бебето ви по-забавно. Поставете над него добре закрепени ярки и произвеждащи звук предмети, които да може да достига само с ръце и крака.

 

 

Как да подпомогнете общото двигателно развитие?

 • Бебето се успокоява от люлеенето с плавни движения, независимо от това дали ще е във вашите ръце или е в бебешката люлка.
 • Поставете го да легне по корем и застанете лице в лице с него, като се опитате да стимулирате изправянето на главата му.
 • Поставяте вашето бебе под "гимнастически салон" - закачени пъстри фигури и играчки, които бебето може да достига с ритащи крачета и ръчички. Стойте около него, за да го хвалите и да му се радвате.
 • Насърчавайте бебето да достига и да се обръща към поставена наблизо любима играчка.
 • С пръстите си бебето обича да опитва всичко, което може да вземе в ръцете си. Насърчавайте го да изследва обектите с всичките си сетива.
 • Упражнявайте с бебето постигнатите умения чрез внимателно разклащане на играчка над него, така че да може да я достигне.

 

 

Социално и познавателно развитие

В тези първи месеци от живота си, бебето ще започне да се усмихва спонтанно, в отговор на вашето внимание, ще показва интерес към околните и ще се учи да взаимодейства с обекти и хора.

 • Къпането може да бъде време за забавление, начин на общуване с бебето и възможност за насърчаване на неговите усмивки и кикот. Докато го миете, не забравяйте да се смеете, пеете, разговаряте с него, търкате и гъделичкате, за да предизвикате неговата реакция и отговор.
 • Бебето ще научава връзката между причината и следствието. Показвайте му как чрез разклащане на звънче/дрънкалка и тракане могат да се произвеждат звуци. То ще се учуди, когато успее да направи това само.
 • Вашето бебе ще се научава да манипулира обектите около себе си. Дръжте близо до него играчка и го стимулирайте да я оглежда и изучава.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...