Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Рецепта: Бебешки погачи

Прегледи: 1024 | Създадена: 16/01/2012
Рецепта: Бебешки погачи

Обредна пита за „Бебешката погача"

 

 

 

 

Продукти:

1 кубче мая

1 пакет брашно

4 яйца - отделя се жълтъкът от едното за намазване

1 кофичка кисело мляко

1 пакетче краве масло

4 с. л. захар

 

Приготвяне:

1.      Маята се натрошава и се размива до гладка каша с топла вода. Добавят се 1 ч. л. захар и 1 с. л. брашно. Разбърква се добре и се слага на водна баня за 5 минути, докато набъбне.

2.      Яйцата и киселото мляко, които трябва да са със стайна температура, се разбъркват добре с половината от разтопеното масло. Към тях се прибавя маята и се бърка добре. Добавят се 3 с. л. захар.

3.      Брашното се пресява и постепенно се добавя към сместа до получаване на средно твърдо тесто. Омесва се и се поставя в поръсена с брашно купа, за да постои на топло около 1 час.

4.       Тестото се разрязва на 2 и се разточват кори. Първата се намазва с половината от останалото разтопено масло. Върху нея се слага втората кора и отново се намазва с остатъка от маслото.

5.      Корите се навиват на руло, което се реже на 8 парчета. Парчетата се подреждат в тава, предварително намазана с олио и брашно.

6.      Оставя се да втаса до двойно увеличаване на обема.

7.      Питката се намазва с жълтъка и се пече на 200 градуса.

 

 

 

 

Сладка питка  „Прощапулка" за прощъпулника на бебето

 

Продукти:

1 кг. брашно
 половин чаена чаша пудра захар
1чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка сол
3-4 лъжици растително масло
¼ кофичка кисело мляко
2 яйца и отделно 1 жълтък, разбит с малко прясно мляко за намазване на питката.

Приготвяне:

1.      Брашното се пресява със содата и солта два пъти.

2.      В средата се прави вдлъбнатина, в която се изсипва сместа от разбитите с кисело мляко и захарта яйца и растително масло.

3.      Замесва се меко тесто, като се добавя и малко хладка вода. Тестото се меси върху набрашнена маса, оформя се на питка и след това се оставя да втаса около 1 час.

4.      След втасването се поставя в намазана с растителна мазнина тавичка.

5.      Според обичая преди питката да бъде изпечена, детето трябва да стъпи с краче върху нея, за да остави отпечатък в тестото.

6.      За да бъде по тържествено питката може да се украси с форми, изработени също от тесто (ромбчета, листенца, усукано на тънък шнур тесто, и др.), но имайте предвид, че питката ще трябва да се търкаля и тези допълнителни орнаменти не винаги са от полза.

7.      Питката се намазва с разбит жълтък, правят се няколко дупки с вилица или шиш и се пече в умерена фурна.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...