Обредна пита за „Бебешката погача"
Продукти:
1 кубче мая
1 пакет брашно
4 яйца - отделя се жълтъкът от едното за намазване
1 кофичка кисело мляко
1 пакетче краве масло
4 с. л. захар
Приготвяне:
1. Маята се натрошава и се размива до гладка каша с топла вода. Добавят се 1 ч. л. захар и 1 с. л. брашно. Разбърква се добре и се слага на водна баня за 5 минути, докато набъбне.
2. Яйцата и киселото мляко, които трябва да са със стайна температура, се разбъркват добре с половината от разтопеното масло. Към тях се прибавя маята и се бърка добре. Добавят се 3 с. л. захар.
3. Брашното се пресява и постепенно се добавя към сместа до получаване на средно твърдо тесто. Омесва се и се поставя в поръсена с брашно купа, за да постои на топло около 1 час.
4. Тестото се разрязва на 2 и се разточват кори. Първата се намазва с половината от останалото разтопено масло. Върху нея се слага втората кора и отново се намазва с остатъка от маслото.
5. Корите се навиват на руло, което се реже на 8 парчета. Парчетата се подреждат в тава, предварително намазана с олио и брашно.
6. Оставя се да втаса до двойно увеличаване на обема.
7. Питката се намазва с жълтъка и се пече на 200 градуса.
Сладка питка „Прощапулка" за прощъпулника на бебето
Продукти:
1 кг. брашно
половин чаена чаша пудра захар
1чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка сол
3-4 лъжици растително масло
¼ кофичка кисело мляко
2 яйца и отделно 1 жълтък, разбит с малко прясно мляко за намазване на питката.
Приготвяне:
1. Брашното се пресява със содата и солта два пъти.
2. В средата се прави вдлъбнатина, в която се изсипва сместа от разбитите с кисело мляко и захарта яйца и растително масло.
3. Замесва се меко тесто, като се добавя и малко хладка вода. Тестото се меси върху набрашнена маса, оформя се на питка и след това се оставя да втаса около 1 час.
4. След втасването се поставя в намазана с растителна мазнина тавичка.
5. Според обичая преди питката да бъде изпечена, детето трябва да стъпи с краче върху нея, за да остави отпечатък в тестото.
6. За да бъде по тържествено питката може да се украси с форми, изработени също от тесто (ромбчета, листенца, усукано на тънък шнур тесто, и др.), но имайте предвид, че питката ще трябва да се търкаля и тези допълнителни орнаменти не винаги са от полза.
7. Питката се намазва с разбит жълтък, правят се няколко дупки с вилица или шиш и се пече в умерена фурна.