Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Главоболие и мигрена

Прегледи: 731 | Създадена: 13/01/2012
Главоболие и мигрена

Главоболието е едно от най-често срещаните неразположения по време на бременността - 70% от бременните жени се оплакват от главоболие, особено през първия триместър.

Болката може да бъде пулсираща, тъпа, да създава усещане за стягане на главата с обръч. Понякога неразположението минава бързо, но може и да е продължително. Счита се, че причините са най-вече хормонални. Протичащите емоционални и физически промени в организма също не са за пренебрегване.

При главоболие, когато се чувствате изнервена и преуморена, добре биха ви се отразили ежедневни разходки, повече сън, балансирано хранене, леки упражнения, среща с хора, които ви действат положително, периодични почивки на работното място.


Макар и в редки случаи, главоболието може да бъде сигнал за сериозни заболявания - високо кръвно налягане, късна токсикоза, нарушено мозъчно кръвообращение и др. Тогава е задължителна консултацията със специалист, за да бъде назначено нужното лечение.


По време на бременността е възможно да страдате от мигрена. Причината за това са разширените кръвоносни съдове на мозъка. Болката е тъпа, после става пулсираща в слепоочията, понякога съпътствана с гадене и повръщане, чувствителност към светлина, миризма и шум. Предупредителните сигнали за мигрена  са: притъмняване с кръгове под очите, привиждане на движещи се точки или светещи зигзаги.


Ако преди бременността сте страдала от заболяването, то сега поради редицата изменения в организма пристъпите могат както да изчезнат, така и да се стабилизират. За да се избавите от мигрената като начало е нужно да отстраните провокиращите я евентуални фактори (шоколад, мляко, червено вино, орехи, чай, кафе, кола, консервирани и мариновани изделия.)

 

Масажът, леките физически упражнения, йогата, студеният компрес понякога помагат. В дадени случаи не може без медикаменти, но прибягвайте до тях само тогава, когато наблюдаващия лекар е преценил.


Запомнете, че главоболието не представлява опасност нито за вас, нито за плода, но когато е знак за нещо друго е задължителна консултацията със специалист. Ако имате силно главоболие, съпътствано от някои от следните признаци, най-добре е да се консултирате с лекуващия лекар:

 

  • Силно главоболие в продължение на часове, което не може да премине дори след приемане на медикаменти.
  • Главоболие, съпроводено с температура, гадене, повръщане или болки в други области на тялото.
  • Главоболие, придружено с отоци по долните крайници.
  • Главоболие, придружено от проблеми със зрението. Понякога през бременността е нужна корекция на диоптъра.

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...