Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Депресия по време на бременност

Прегледи: 1053 | Създадена: 06/12/2011
Депресия по време на бременност

От всеки десет бременни жени, една или две имат симптоми на първостепенна депресия. Жени, които са били в депресия преди това, са застрашени повече.
Депресията е сериозно медицинско състояние. Тя е риск за жената и нейното бебе. Възможни са серия лечения. Те включват - търсене на решение, психотерапия, поддържащи групи, различни терапии и медикаменти.

Най-добре е екипът лекуващи професионалисти, които работят с бременната жена, която е в депресия или която е страдала от депресия, да включва:
-психиатър

-лекар, който следи бременността

-лекар, който ще поеме грижите за бебето след раждането.

 

Заедно - екипът и жената, решават какво ще е най-доброто за нея и нейното бебе. Екипът може да обмисли психотерапия, както и да определи нуждата й от терапия или медикаментозно лечение.

Често бременната жена се тревожи дали антидепресантите няма да навредят на бебето или на нея. Няма прости отговори на този въпрос. Всяка жена и лекарят й, трябва да работят заедно, за да направят най-добрия избор за нея и нейното дете. Лекарствата, използвани за лечение на депресия имат както рискове така и ползи.

ВАЖНО:  Ако взимате антидепресанти и откриете, че сте бременна, не спирайте употребата им без преди това да сте се посъветвали с вашия лекар. Свържете се с него възможно най-скоро след като откриете, че очаквате дете. Може да се окаже вредно за здравето ви, ако спрете антидепресантите внезапно.

 

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДЕПРЕСИЯТА?

Депресията е състояние, което повлиява едновременно тялото, настроението и мислите на човека. Тя се отразява на начина, по който една жена гледа на себе си и по който възприема нещата около нея.

Тази статия засяга два вида депресии:

 

Тежка форма на депресия При това сериозно заболяване е нарушена способността да се работи, учи, спи, яде, както и да се изпитва удоволствие от различни любими преди това дейности.
То може да се появи веднъж в живота, но често е нееднократно.

 

Дистимия

Това е по-слабо изявено състояние на депресия. Хората, страдащи от това заболяване, имат хронични симптоми, пречещи им да се чувстват пълноценни без, обаче, да се нарушава обичайна им активност.  Хората, страдащи от дистимия могат да имат и епизоди на тежка депресия.

 

Депресията крие сериозни рискове за бременната жена и нейното дете.
Тези рискове включват:

-загуба или наддаване на тегло

-използване на лекарства или алкохол с цел самолечение

-самоубийство

Майките, страдащи от депресия, са често неспособни да се грижат за себе си или за децата си.

 


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ДЕПРЕСИЯ?

Жената, която е в депресия се чувства тъжна или подтисната. Възможно е да се появат и други симптоми, които да продължат около две седмици или по-дълго.

 Другите симптоми включват:

-нарушен сън

-сънливост

-незаинтересованост 

-чувство на вина 

-загуба на енергия

-затруднена концентрация

-промяна в апетита

-безпокойство, тревожност или забавени движения

-мисли или идеи за самоубийство

Състояния различни от депресия, също могат да причинят някои от изброените по-горе симптоми. Например - промяна в апетита и проблеми със съня са често срещани по време на бременност, а анемия и хипотироидизъм могат да причинят загуба на енергия при някои бременни жени.

Ако имате някои от тези симптоми, говорете с лекаря си. Той или тя ще провери какво би могло да причинява вашите симптоми. Вие трябва да бъдете прегледана дали страдате от депресия, в случай, че симптомите ви продължават и пречат на ежедневието ви, както и ако вашият лекар изключи други медицински показания за вашето състояние.

 

 

ЛЕЧЕНИЕ

Депресията може да бъде третирана /лекувана/ по различни начини.
Някои жени се лекуват с терапия или с посещения при специалисти като - социален работник, психотерапевт или психиатър. Специалистите често разговарят с жените, относно рисковете и ползите от антидепресантите.

Като повечето медикаменти антидепресантите могат да причинят странични ефекти. Видът и сериозността на страничните ефекти са индивидуални.

 

*Какво показват проучванията, относно антидепресантите?

Да изучаваш  и знаеш рисковете на всяко едно лекарство, давано на бременна жена е предизвикателство. През време на бременността двама пациенти - майката и плодът - са подложени на лекарствената терапия. Медикаментите, които са безопасни за жената, понякога са рискови за плода. Поради тази причина, изследователите не тестват много от лекарствата по време на бременност.

Неетично е да се тестват лекарства върху бременна жена, тъй като не се знае как могат да въздействат на плода. Изследователите получават основно своята информация чрез тестване на лекарства, които са  одобрени за жени, които не са бременни, но са били взимани от бременни жени. Често тези жени не са имали представа, че са бременни.

Някои медикаменти са използвани дълги години без очевидни признаци на сериозен риск върху бебето. Изследователите, обаче, отчитат, че някои антидепресанти могат да бъдат рискови. Изследванията ясно показват, че жени /не бременни/, които са били в депресия е много вероятно да заболеят отново, в случай че спрат лекарствата си. Разполагаме с по-малко информация за това, дали това е валидно и за бременни жени.


*Допълнителна информация за проучвания на антидепресантите

Изследване, проведено през 2006 г. разкрива, че бременни жени с тежка депресия е силно вероятно да се разболеят отново през тяхната бременност, в случай че спрат лекарствата си. Депресираната жена може да изпитва затруднения да се грижи за себе си през време на бременността. Това може да се отрази на здравето на плода.
Много изследвания сочат, че няма връзка между антидепресанти и сериозни малформации при новородените.

Но през 2005 г (FDA) - U.S. Food and Drug Administration отправят предупреждение относно Paroxetine, базирано на няколко изследвания, а то е, че употребата му през първия триместър от бременността може да повиши риска от вродени дефекти, особено сърдечни.  такива.
Учените все още нямат достатъчно информация, за да излязат с твърдо заключение. Американската колегия на акушерите и гинеколозите препоръчва, бременните и жените планиращи бременност, да избягват употребата на Paroxetine, ако е възможно.
Други видове лечение на депресията биха били по-добрия избор.
Някои бебета, родени от майки взимащи антидепресанти, показват знаци на "пристрастяване". Например - възможно да имат затруднения с дишането и храненето.
Движенията им могат да са резки, нервни. Някои получават инсулти.
Неонатолозите, които се грижат за новородените, са наясно с тези рискове и се грижат за лечението им. Важно е за лекаря да знае предварително, от по-дълго време, че майката е взимала антидепресанти през време на бременността.

Някои изследователи са проучвали деца, чиито майки са взимали антидепресанти. Не са открили връзка със сериозни проблеми свързани с говор, поведение или интелигентност. Има изследвания, които показват връзка между употребата на антидепресанти и преждевременно раждане.

 

Избор на антидепресант

Това решение е трудно, защото нямаме всички отговори. Няма напълно безвредно лекарство. Пациентката и нейният екип трябва да преценят нейния случай и внимателно да преценят:

Рисковете и ползите от различните лекарства.

Рисковете и ползите от други видове лечение.

Рискът от нелекувана депресия за жената и нейното бебе.

Звъника / жълт кантарион/ и други билкови средства.

Звъника / жълт кантарион/  e билка, която някои хора използват за лечение на депресия. Според Националния център за допълнителна и алтернативна медицина, някои изследвания показват, че тази билка е от полза за лечението на слаба до умерена /средна/ депресия.

Други изследвания показват, че не помага, при който и да е вид тежкостепенна депресия. Билкови продукти като звъника / жълт кантарион/  варират по сила и качество в зависимост от вида на продукта. Нуждаем се от повече изследвания, които ще ни помогнат да разберем дали жълтият кантарион е от полза и безвреден за лечение на депресия при бременни жени.

ВАЖНО: Знаем много малко за ефекти от жълтия кантарион върху плода.
Не взимайте тази билка, както и други билкови продукти без преди това да сте се съветвали с лекуващия ви лекар!

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...