Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Грижи за новороденото през първите седмици след раждането

Прегледи: 923 | Създадена: 02/12/2011
 Грижи за новороденото през първите седмици след раждането

При новородените има много грижи, които могат да бъдат предизвикателство, както за майките с първо дете, така и за майките с повече деца. Някои от тях са храненето, грижата за пъпчето, жълтеницата, плачът, коликите и проблемите със съня.

 

1.    Храни ли се бебето достатъчно?

Вашето бебе би трябвало да огладнява и да изпитва нужда от храна на всеки 2 или 3 часа с един по-дълъг интервал през нощта. При всяко хранене пелените трябва да са порядъчно мокри. Урината трябва да бъде светла на цвят. Приблизително през целия първи месец добре хранено пеленаче на кърма ще отделя меки, жълти изпражнения, 6 или повече пъти на ден. Пеленачетата на изкуствено хранене могат да имат изхождания не толкова често, като например на всеки 3 дни. Когато имате съмнения дали бебето поема адекватно количество мляко, при всички случаи е най-добре да проверите теглото му при вашия лекар.

 

2.    Изкуственото хранене (храненето с адаптирани млека)

То е препоръчително и здравословно само в случай, че майката е възпрепятствана да кърми. Трябва да се спазват точно описаните на опаковката упътвания за приготвяне на млякото. В случай, че даден вид адаптирано мляко "затруднява" храносмилателната система на бебето то може да повръща често, да плаче прекалено много, да изпуска газове, диария, запек или обрив. Ако се появи някои от тези симптоми, консултирайте се с вашия лекар за евентуална смяна на вида адаптирано мляко.

 

3.    Развитие на бебето

Всички бебета се развиват прогресивно от главата към краката. Важно да се знае е, че това става в различно темпо. Към края на втория месец бебето ви би трябвало да се усмихва в отговор на ваша усмивка, да следва обект и глас по начин, различен от плача. То би могло дори да държи главата си стабилна, когато се държи изправено. Вашият лекар ще оценява развитието на бебето при задължителните консултации.

 

4.    Осигурете на бебето спокоен сън

Средно пеленачетата през първия месец от живота си спят някъде между 10 и 23 часа на ден. Можете да помогнете на бебето да спи спокойно като:

  • Осигурете комфорт на бебето преди лягане - нахранете го, оригнете го, сменете пелената му, завийте го.
  • Поддържайте стаята му топла, защото студът може да събуди бебето и представлява опасност за него. Стайната температура трябва да е комфортна и за възрастния човек.
  • Сложете бебето да спи по гръб или на една страна. Днес експертите вярват, че това е най-безопасната поза за сън.

 

5.    Коликите

Причините за появата им остават мистерия, въпреки наличието на различни теории. Не можете да направите много за бебе, страдащо от колики. Вашата безпомощност в комбинация с факта, че тези ежедневни периоди на плач възникват по време, когато сте изморени и се нуждаете от почивка, правят коликите едно от най-предизвикателните препятствия, с които родителите трябва да се справят.

 

6.    Кожата на много бебето

Нормално е кожата на бебето да пожълтее леко на втория или третия ден след раждането. Причината за това е жълтеницата на новороденото, която приключва след 7-10 дни. Повечето бебета не изискват допълнително лечение, но някои от тях трябва да се облъчват със специална ултравиолетова светлина. Потърсете вашия лекар, ако забележите, че кожата на бебето стане по-жълта или бялото на очите пожълтява.

 

7.    Грижа за пъпчето на бебето

Пъпната връв почернява няколко дни след раждането и обикновено се отделя между първата и четвъртата седмица. Поддържайте мястото чисто, като използвате спирт или стерилни памучни тампони. Дръжте го изложено на въздух и не къпете бебето във вана, докато не се отдели. Не дърпайте пъпчето, дори и да се държи на много тънка нишка тъкан! Обадете се на вашия лекар, ако забележите кръгово зачервяване на кожата около пъпчето или се появи лоша миризма.

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...