Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Нощното хранене с шише

Прегледи: 1082 | Създадена: 02/12/2011
Нощното хранене с шише

 

Има бебета, които освен че не могат да заспят без да са се нахранили със шише, се будят по няколко пъти нощем плачейки и търсейки шишето си. И наистина много деца след 1 година се нуждаят от ядене точно преди лягане, за да изкарат до сутринта.

Има няколко проблема, свързани с шишето през нощта.

 

  • Бебето винаги свързва заспиването с шишето, също както кърменото бебе свързва съня с гърдата. Съществува един важен фактор за съня, наречен асоциации за сън. На бебето му трябва някой или нещо, което да свързва със заспиването и то очаква същото, когато се събуди и трябва отново да заспи.

Тук ключът е даването на различни асоциации за сън, така че те да не привикват само към една.

Родителите също влизат в някаква нощта рутина, а храненето със шише върши също толкова добра работа както и кърменето и родителите лесно привикват. Това е добре ако предлагате една и съща асоциация всеки път когато бебето заспива. Но ако искате бебето да заспива без шишето до себе си, предлагайте му различни асоциации.

 

  • За различни асоциации можете да дадете на бебето шишето в люлеещ се стол, например. Друг път му предложете плюшено мече, с което да заспи. Следващият път нека вместо мама да го приспи татко. И така редувайте. Когато се събуди, може да заспи пак само ако гушка мечето.

 

  • Друг вариант да заспи по-лесно мъникът, е да използвате малка възглевничка за гушкане, на която то да постави главичката си. Някои бебета обичат да притискат глава в нещо или някой - това е спомен от утробата, който успокоява бебето, защото чувството му е познато. Бебето, което спи само, има нужда от повече асоциации -предмети понеже няма живи такива.

 

  • За да откажете детето от шишето, опитайте с вода - постепенно разводнявайте съдържанието на шишето с все по-големи количества вода докато бебето разбере, че няма смисъл да се буди и да негодува за шише вода.

 

  • Също така, не създавайте асоциация за сън - шише. Въпреки че е много лесно да оставите шише в леглото, с което детето само да се обслужва в 3 сутринта, недейте да го правите. Освен, че тази практика допринася за развалянето на зъбите, също така е възможно детето да се задави и да няма кой да му помогне. Винаги трябва да има възрастен, който да го наблюдава.

 

  • Не оставяйте бебето да спи с шише мляко или сок. Шишето вреди на зъбите. В черния списък са и натопените в мед биберони. Когато бебето заспи, слюнката му намалява, както и естественото й отмиващо зъбите свойство. Захарта остава по зъбите. Плаката и бактериите полепват по емайла и причиняват сериозно гниене на детските зъбки.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...