Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Грешките, които допускаме при възпитанието на децата ни

Прегледи: 704 | Създадена: 30/11/2011
 Грешките, които допускаме при възпитанието на децата ни

Рядко се замисляме за начина, по който постъпваме в дадена ситуация. Нашите действия са породени от светогледа ни, от нашите умения, емоции и преценка. Всичко това се отразява и върху начина, по който възпитаваме децата си. В повечето случаи децата са отражение на техните родители, на всичко, което се случва у дома.

 

Родителите допускат няколко основни грешки във възпитанието на техните наследници. Тези грешки, породени от опитите на родителя за използване на радикални методи на възпитание, се отразяват върху детската психика и светоусещане.

Вижте кои са най-често допусканите грешки от страна на родителите и ако откриете себе си в дадените примери, постарайте се да се вслушате в мнението на психолозите, за да не допускате тези грешки отново.

 

 

1.     Родители, които глезят децата си.

Тези родители са готови да направят всичко за техния малчуган, защото са на мнение, че децата трябва да получават най-доброто. За тях детството е толкова кратко, че трябва да бъде прекрасно и приемат принципа, че трябва да изпълняват всяко желание на детето, стараят се да избавят малчугана от всички трудности и неприятности.

 

Мнението на психолозите:

На разглезените деца е много по-трудно в живота. Единственото чедо на мама и татко не трябва да се държи под похлупака на родителската любов, защото в бъдеще това може да доведе до множество проблеми. Повярвайте, когато родителите махат всяко камъче от пътя на детето, то не се чувства щастливо. По-скоро обратното, то се чувства съвършено безпомощно и самотно. Един от вариантите на мъдро отношение към детето е да го подтикнете да опитва да се справи само с това, което се изисква от него. Можете да се намесите с малко помощ едва когато се убедите, че детето има нужда от нея.

 

 

2.     Родители, според които целувките и нежностите не са важни за детето.

Много възрастни смятат, че ласките в детска възраст могат да доведат до бъдеще проблеми със сексуалната ориентация /например желанието на момченцето да целуне татко, да се погушка с мама и т.н./ Накратко никакви прегръдки и глезотии, защото има по-важни и сериозни неща.

 

Мнението на психолозите:

Децата на всяка възраст се стремят към ласка. Тя им помага да се почувстват обичани и им придава увереност в собствените сили. Но помнете, че желанието за ласка трябва в болшинството от случаите да идва от самото дете. Не натрапвайте на детето своята любов, защото това може да го отблъсне.

 

 

3.     Родители, които са прекалено строги към децата си.

Тези родители не веднъж са казвали на децата си, че докато то живеят в техния дом, ще изпълняват техните нареждания. Те подкрепят теорията, че децата трябва да слушат възрастните безпрекословно и това е най-важният принцип на възпитанието. Не се допускат дискусии. Не е важно на колко е детето - на 6 или на 16. За тях на децата не трябва да се отстъпва, за да не ти се качват на главата.

 

Мнението на психолозите:

Децата обезателно трябва да разбират защо правят това или онова. Прекалено строгото възпитание, основано на принципи, които не винаги са разбираеми за детето, напомнят дресировка. Детето може безпрекословно да изпълнява всичко, когато вие сте наоколо и да плюе на всички забрани, когато вас ви няма. Убеждението е по-добро от строгостта. В случай на необходимост може да кажете така: Сега ще направиш така, както казвам, а довечера спокойно ще обсъдим защо

 

 

4.     Родители, които са безразлични към желанията и постъпките на техните деца.

Това са родителите, които не мислят, че е нужно да се напрягат излишно. За тях споровете, аргументите, опитите да се доказва нещо на детето, са нещо изнервящо и ненужно. Тяхната теория е, че детето е длъжно да се научи само да решава своите проблеми, защото така се подготвя за живота като възрастен. Те искат колкото се може по-бързо детето им да стане самостоятелно и да спре да ги занимава с „проблемите" си.

 

Мнението на психолозите:

Никога не трябва да показвате на детето, че ви е все едно с какво се занимава. Дори и най-леко да почувства вашето безразличие, то веднага започва да проверява доколко безразличието ви е истинско. Най-често, проверката се свежда до извършване на лоши постъпки, защото детето очаква да види ще последва ли критика след постъпката или не. Така се получава затворен кръг. Затова вместо да показвате безразличие, постарайте се да установите с детето приятелски отношения, дори и когато поведението му никак не ви харесва.

Можете, например, да му кажете: - Искам да знаеш, че по този въпрос изобщо не съм съгласен с теб, но ще ти помогна, защото те обичам. Знаеш, че всеки път, когато имаш нужда, можеш да поискаш съвет от мен.

 

5.     Родители, за които тяхното дете е най-добрият им приятел.

Тези родители са абсолютно обсебени от детето си и от способността му да изслушва и да разбира нещата като истински възрастен. В даден момент те започват да му натрапват проблеми, чужди на детския му свят.

 

Мнението на психолозите:

Децата са готови да направят всичко, което се харесва на техните родители, защото за тях мама и татко са най-важните хора на света. Малчуганите дори са готови да се нагърбят със сложния свят от проблеми на възрастните, вместо да обсъждат своите интереси с връстниците си. Но така техните собствени проблеми остават нерешени. След като детето стане тийнейджър, има опасност ако сте от тези родители, да започнете да обсебвате личното му пространство до такава степен, че да го подтикнете да пази тайни от вас или обратното - да се отърве от всякакви задръжки, когато е навън, защото знае, че например „мама е много готина и ще ме разбере".

 

 

6.     Родители, които са толкова ангажирани в работата, че не им остава време да бъдат родители.

Живеем в такива времена, че на повечето родители се налага да са ангажирани с работа почти денонощно, други градят кариера и в крайна сметка никога не им стига време за децата. Има, обаче, една съществена разлика между този тип родители и тези, които не са ангажирани, а просто са безразлични към децата си. Разликата е, че ангажираните с много работа родители наистина се стараят да прекарват с децата си всяка свободна минута - водят ги на градина и на училище, готвят им, перат, купуват всичко, което им е нужно. Децата им от своя страна трябва сами да разбират, че родителите просто нямат време да поиграят с тях или да им почетат.

 

Мнението на психолозите:

Възрастните често забравят простата истина, че ако сте родили дете, трябва и да намирате време за него. Дете, което непрекъснато слуша, че родителите му нямат време за него ще търси сродна душа сред чуждите хора. Дори ако денят ви е разпределен по минути, вечерта намерете поне половин час (в този въпрос е важно качеството, а не количеството), постойте до леглото на детето, поговорете си с него, разкажете му приказка или му прочетете книжка. Това му е толкова необходимо!

 

 

 

7.     Родители, които възпитават децата си според моментното си настроение.

Неприятности в работа, лоши отношения в семейството, колко често възрастните изпускат парата върху децата. Мнозина са уверени, че в това няма нищо страшно. Достатъчно е след това да купят на малчугана отдавна обещана играчка и всичко ще бъде наред.

 

Мнението на психолозите:

Родителите трябва да показват на детето, че ги радват неговите добри постъпки и че ги разстройват лошите. Това създава у детето съзнание за непоколебимост в жизнените ценности. Когато възрастните, в услуга на своя егоизъм и настроение днес разрешават нещо, а утре го забраняват, детето може да разбере само едно: все едно е какво правя, важно е настроението на мама. Ако чувствате, че не можете да се превъзпитате, по-добре предварително да се „договорите" с детето каква е причината за решенията ви в дадена ситуация.

 

 

8.     Родители, които казват на детето си, че ако не направи това, което искат - вече няма да го обичат.

Когато детето не слуша, пазари се за всичко, инати се или се държи лошо, в момент на слабост или крайна раздразнителност неговият родител му казва прословутата лъжа, че щом се държи така - вече няма да го обича.

 

Мнението на психолозите:

Обещанието повече да не обичате своето дете е едно от най-силните средства на възпитание. Обаче тази заплаха като правило не се осъществява. А децата прекрасно чувстват фалша. Веднъж излъгали, можете задълго да загубите доверието на детето. То ще ви възприема като лъжец. По-добре е да кажете, че го обичате, но не одобрявам поведението му.

 

 

9.     Родители, които са обсебени от идеята децата им да успеят в живота.

Много възрастни са мечтали в детството си да се занимават с балет, да свирят на пиано или да играят тенис, но не са имали тази възможност. И сега главната цел на мама и татко е да дадат на детето най-доброто образование, да го запишат на 4 кръжока едновременно, да запълнят цялото му свободно време с нещата, които всъщност се харесват на тях. За тези родители не е важно на детето да му харесва много заниманието, защото те правят най-доброто за неговото светло бъдеще.

 

Мнението на психолозите:

За съжаление децата не винаги оценяват усилията на родителите. И често блестящото бъдеще, нарисувано от възрастния във въображението му се разбива в пълното нежелание на детето да се занимава, например, с музика. Докато детето е малко - слуша възрастните, но след това нещата се усложняват. Желаейки да се откъсне от клетката на родителската любов детето започва да изразява протест с достъпни за него способи. Затова денят на детето трябва да се запълва с полезни занимания като не забравяте да оставяте и малко време за негови лични дела.

 

 

10.  Родители, които мислят, че парите са фактор за доброто възпитание

Някои родители мислят, че ако са притеснени финансово, не могат да си позволят да се позабавляват с детето. Те му постоянно му отказват всичко, то доизносва стари вещи и т.н. Накратко - тези родители са безкрайно подтиснати от липсата на пари и опитват сами да се убедят, че ако са имали по-добро финансово състояние, са щели да бъдат по-добри родители.

 

Мнението на психолозите:

„Любовта не се купува с пари" звучи доста банално, но е истина. Често в семейства с невисоки доходи възрастните правят така, че детето да не е лишено от нищо. Но не трябва да чувствате угризение на съвестта за това, че не можете да изпълнявате всичките му желания. В крайна сметка любовта, ласките, съвместните игри и времето, което прекарвате заедно с детето, са много по-важни от съдържанието на портфейла ви.

Запомнете, че не парите правят детето щастливо, а съзнанието за това колко е значимо то за вас.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...