Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Захранване през 4-6 месец

Прегледи: 17885 | Създадена: 28/11/2011
Захранване през 4-6 месец

Въпреки, че ранното захранване на бебето никак не е препоръчително, има случаи, в които то се налага, например при деца които още към 4-6 месец категорично отказват млякото като основна храна при всяко /както кърмата, така и адаптираното мляко/. Ясно е, че тези бебета се нуждаят от захранване.

В тази възраст хранете бебето си 4-5 пъти дневно в зависимост от неговите предпочитания. Обедното хранене може да се замени със зеленчуково пюре, но първата храна може да е каша, например за следобедна закуска. За десерт или между храненията се дават плодови пюрета или сокове.

 

 

1.      Ако започнете захранването със зеленчукови пюрета...

Готовите пюрета са голямо улеснение за майката. Заменете обедното хранене с картофено пюре. Първият ден дайте на бебето да опита пюрето с 1-2 чаени лъжички, след което го дохранете с кърма или адаптирано мляко. Прочетете етикета на бурканчето, за да видите как правилно трябва да съхранявате вече отвореното пюре.

Всеки ден увеличавайте дозата на пюрето и намалявайте млякото. След 5-7 дни мъничето вече ще се храни с нова храна на обяд. Порцията за 4-5-месечно бебе трябва да бъде около 150 грама.

 

Когато детето свикне с картофеното пюре, дайте му да опита нов зеленчук към основния, например пюре от картофи с тиква, картофи с чушки и др. Ако малкото не харесва зеленчуковите пюрета, оставете го две седмици да забрави вкуса им и после опитайте пак. Друга възможна причина да не харесва зеленчуковите пюрета, може да бъде начина им на приготвяне. Пробвайте различни марки пюрета или още по-добре - пасирайте зеленчуци и приготвяйте пюретата у дома.

 

 

2.      Ако започнете захранването с плодово пюре...

Възможно е вашето дете да не харесва зеленчуковите пюрета, въпреки желанието му да опитва нова, различна от млякото храна. Ако и вие се сблъскате с този проблем, опитайте да започнете захранването с плодово пюре.

 

Имайте предвид, обаче, че някои от фабрично-приготвените плодови пюрета съдържат прекалено много захар, а това може да накара мъника занапред да отказва всяка друга храна. Опитвайте пюрето преди да го предложите на бебето и ако е сладко, не му го давайте. Тук също важи правилото, че най-полезна за вашето съкровище е домашно-приготвената храна. Хубаво ще бъде да си купите книжка с рецепти за приготвяне на храна за бебенца, за да разнообразявате менюто на мъника.

 

 

3.      Ако започнете захранването с каша...

Избирайте каша без глутен и без мляко, за да не се алергизира детето, особено ако в рода ви има хора с алергии. Най-подходяща първа каша е  оризовата. Храните с нетечна консистенция се дават задължително с бебешка лъжичка, а не с биберон с голяма дупка. Все пак детето трябва да се научи да дъвче.

 

 

4.      За бебешките плодови сокове...

Фабрично приготвените са направени от подбрани плодове, без нитрати. Лошото при тях е, че са стерилизирани, което означава, че от високата температура витамините са унищожени и са заменени с изкуствени, които нямат нищо общо с витамините в пресните плодове.

Ако искате да давате на мъничето плодови сокчета, изцеждайте сок от свежи плодове, богати на естествени витамини, които се усвояват напълно от детския организъм. Прясно изцеденият сок винаги трябва да се дава на детето веднага след приготвянето, защото само след няколко минути потъмнява, от въздуха витамините се унищожават и става безполезен.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...