Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Захранване на бебето през 6-8 месец

Прегледи: 942 | Създадена: 28/11/2011
Захранване на бебето през 6-8 месец

Най-подходящият за захранване на бебето период е между шестия и осмия месец. В тази възраст детето вече образува достатъчно слюнка, която подпомага храносмилането, първите зъбки вече са поникнали, храносмилателната система е достатъчно зряла за нови храни.

 

Ако сте започнали ранното захранване (4-6 месец) със зеленчукови, плодови пюрета и каши, новата храна, която трябва да предложите на детето през този период е месото. Месото съдържа незаменими аминокиселини, което означава, че организмът не може сам да си ги синтезира и те трябва да бъдат внесени отвън. В този период запасите в детския организъм от желязо вече са изчерпани, а месото, особено червеното като телешкото е богато на желязо. Ако обаче детето има някаква алергия или родителите му са алергични, първото месо трябва да е заешко или пуешко. Те обикновено не предизвикват алергии, за разлика от телешкото, пилешкото и рибата.

 

Обедно хранене

Започнете захранването с готово пюре от бурканче постепенно, с няколко лъжички дневно и дохранвайте  със зеленчуково пюре или с мляко. Когато се убедите, че детето няма проблеми с месото, давайте му около 180 грама на обяд. Редувайте месните пюрета със зеленчукови - нека като за начало месото да присъства в детското меню през ден. Месото засища и по тази причина интервалът до следващото хранене ще стане около 4 часа.

 

Следобедно хранене

За следобедна закуска избирайте каши без глутен - зърнени, млечни или плодови. От време на време можете да заменяте кашата с кисéл.

 

 

Сутрешно /второ хранене/

Към края на периода второто млечно хранене може да се замени с попара. Попарата се приготвя от сухар, краве сирене, масло, малко захар, чай или вряла вода. Използва се узряло, твърдо краве сирене, предварително изкиснато във вода нарязано на малки парченца, защото има повече калций от другите сирена.

 

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...