Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Хранене на детето през 8-10 месец

Прегледи: 854 | Създадена: 28/11/2011
Хранене на детето през 8-10 месец

Това е периодът, в който детето започва да налага предпочитанията си и трудно може да се излъже да поеме храна. Ако все още е на кърма, най-вероятно ще я предпочита - не го лишавайте от нея, ако то я желае. Това е и периодът, в който ако все още кърмите бебето си, можете да започвате да го отбивате.

 

Крехко месо и зеленчуци

Предполага се, че детето вече е захранено с пюрета, каши и месо и сега е времето разнообразието на хранителни продукти да стане по-голямо. Може да пасирате крехко сварено месо със зеленчуци, като вече месото може да бъде различно от заешкото и пуешкото, например, пилешко, крехко свинско или телешко. Желателно е да не пасирате месото и зеленчуците на пюре, а да оставите малки късчета в него, за да може детето да дъвче.

 

Жълтъци

Прибавянето на жълтъци към детското меню трябва да става много внимателно, защото яйцата са от групата с потенциално алергизиращ ефект. Давайте на детето 1/4 твърдо сварен жълтък през ден, заедно със зеленчуковото пюре. Яйцето се вари поне 10 -15 минути, дори да е домашно. Ако няма проблем след приемането му (обриви, разстройство, повръщане) след една седмица можете да увеличите количеството на половин жълтък през ден.

 

Супи и бульони

Хубаво е да давате на мъничето топла /разбира се не прекалено топла/ супа или бульон. Топлата супа ще усили стомашната секреция и така по-добре ще се усвои основното ядене. Запомнете, че не трябва да я застройвате с яйце, защото то остава сурово и може да е заразено със салмонела. Супите трябва да бъдат зеленчукови или месни и се дават преди хранене (зеленчуковите преди месното ядене, а месните преди зеленчуковото пюре), като количеството им не трябва да е повече от 30 милилитра. При по-голямо количество детето ще откаже основното ядене. За да приготвите бульон, сварете прясно месо с малко масло или зехтин. Прецедете и като изстине го изсипете във форма за лед. Замразете в камерата и при нужда размразявайте по две кубчета.  Супата също може да се замразява, като се сложи в бурканче и се съхранява в камерата за не повече от един месец. 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...