Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Какво представлява раждането с цезарово сечение?

Прегледи: 1350 | Създадена: 25/11/2011
Какво представлява раждането с цезарово сечение?

Раждане с цезарово сечение

 

През последните 30 години все повече бременни жени предпочитат да родят бебето си с цезарово сечение. Статистика сочи, че нивото на брой цезарови сечения за България е най-високото отбелязвано някога - почти четвърт от всички раждания. Това означава, че 1 от всеки 4 жени ражда с цезарово сечение.

 

Определен процент от тези оперативни раждания нямат ясни медицински показания и се дължат единствено на предпочитание на пациентките да родят по този начин. Дали трябва и дали могат бременните сами да вземат решение за начина, по който да родят е наистина труден въпрос.

 

 

Процесът е един и същи независимо от това какъв тип анестезия (упойка) се използва. В наши дни най-често ще получите спинална или епидурална упойка, които ви позволяват да останете будна, без да чувствате болка. Партньорът ви обикновено може да бъде с вас. 

Хирургът първо прави разрез на корема и после на матката. Можете да усетите известно дърпане, когато изваждат бебето, което става или с ръце или с форцепс. Пъпната връв на бебето се прерязва и клампира и ако всичко е наред и сте в съзнание, ще ви го дадат да го гушнете. След това се израждат плацентата и мембраните и ви зашиват. Да се извади бебето отнема само около 10 минути, а шиенето - около 30 минути.

 

 

Кога се препоръчва раждане с цезарово сечение?

 

 • При неправилно предлежание - ако бебето ви е застанало в позиция, която прави вагиналното раждане трудно или невъзможно
 • Ако главата на бебето е по-голяма от отвора на таза или тазът ви е с форма и размери, които не позволяват бебето да се роди без трудности
 • Ако имате много ниско разположена плацента, която блокира изхода на бебето
 • При многоплодна бременност - при някои бременности с близнаци и почти винаги при тризнаци или повече бебета

 

 

Кога е наложително спешно раждане секцио?

 

 • При еклампсия или тежка прееклампсия при майката - бременността трябва да бъде прекратена колкото е възможно по-скоро
 • При внезапното проявяване на тежко заболяване като проблеми с бъбреците или много високо кръвно налягане
 • Когато бебето е в лоша или непозволяваща нормалното раждане позиция или е твърде голямо, за да мине безопасно през таза (диспропорция). Това може да е останало неоткрито до началото на раждането
 • Когато бебето страда от липса на кислород (фетален дистрес) и раждането не е напреднало дотам, че да може безопасно да се използва форцепс или вакуум-екстрактор за изваждането му
 • При липса на прогрес при раждането, когато контракциите са слаби и шийката не се разширява

 

 

Възстановителен период след раждането с цезарово сечение.

 

В първите дни след секциото ще се чувствате много уморена, вероятно доста по-уморена отколкото след нормално раждане, и ще усещате болки. Мястото около раната ще е болезнено. Може да изпитвате дискомфорт поради газове - това е често срещано след всяка коремна операция.

 

Смехът и кашлянето създават неприятно усещане, тъй като оказват натиск върху коремната стена. Акушерката ще ви покаже как да поддържате белега, когато се смеете или кашляте, така че да избегнете болките. Носете дълбоко бельо, което стига до кръста ви, а не плитко, защото ластикът може да дразни белега. Ще ви предложат обезболяващо, което е безопасно за вземане по време на кърмене.

 

Може да имате малък дрен, който събира кръвта, която иначе би се натрупала под белега. Обикновено той се сваля след 1-2 дни. В ръката ви е включена система, за да се компенсират изгубените при операцията течности. Първоначално няма да сте в състояние да ставате и ще се наложи поставянето на катетър.

 

Шевовете ви може да са от вида, който просто се разтваря. Но може да са и от онези, които се махат впоследствие или пък индивидуални клипсове, които също се махат.

 

Важно е преди да вземете окончателно решение за раждане с цезарово сечение да сте информирани и запознати с рисковете от тази оперативна намеса, за да се чувствате подготвени за разговор с вашия лекар и да вземете правилното решение.

 

 

Рискове и усложнения при раждането с цезарово сечение.

 

Раждането с цезарово сечение става чрез разрез на коремната стена и матката. Както при всяка друга хирургическа процедура, така и тук има някои рискове:

 

 

Рискове и усложнения за майката:

 

 • Инфекция

Инфекцията може да се появи на оперативната рана, в матката и в други тазови органи като пикочния мехур.

 • Кървене или повишена загуба на кръв

Кървенето при раждане с цезарово сечение е по-голямо, отколкото при нормално раждане. Това може да доведе до анемия или преливане на кръв (1 от 6 жени на всеки 100 има нужда от преливане на кръв).

 • Увреждане на органи

Възможни са увреждания на органи като пикочния мехур (2 на всеки 100).

 • Сраствания

Като усложнение от прекарано цезарово сечение може да има сраствания в малкия таз, като при евентуална бъдеща бременност може да настъпят усложнения като placenta previa (предлежаща плацента) или отлепване на плацентата.

 • Удължен престой в болницата

След раждане с цезарово сечение, нормалния престой в болницата е между 3-5 дни, ако след раждането няма усложнения.

 • Удължен период за възстановяване

Необходимият период време за възстановяване след раждане с цезарово сечение може да продължи от няколко седмици до месеци, като това се отразява на връзката ви с бебето (1от 14 случая докладват за болки шест или повече месеца след операцията).

 • Реакции към лекарствата

Може да има негативна реакция към упойката, която се дава по време на цезаровото сечение или реакция към болкоуспокояващите, които се дават след операцията.

 • Смърт на майката

Степента на смъртност на майката по време на цезарово сечение е по-голяма, отколкото при нормално раждане.

 

 

Рискове и усложнения за бебето:

 

 • Преждевременно раждане

Ако гестационната възраст не е изчислена правилно, бебе родено с цезарово сечение може да бъде недоносено и да има ниско тегло.

 • Проблеми с дишането

Когато бебето е родено с цезарово сечение, може да има проблеми с дишането. Някои изследвания сочат, че има нужда от незабавна помощ за дишането на бебето веднага след цезаровото сечение, отколкото при нормално раждане.

 • Ниски резултати по скалата APGAR

Ниските резултати по APGAR могат да бъдат причинени от упойката, стрес на плод преди раждането и липсата на стимулация по време на раждането (вагиналното раждане осигурява естествено стимулиране на бебето докато е в родовия канал). Бебета, родени с цезарово сечение имат 50% вероятност за по-ниски резултати по APGAR, отколкото тези родени нормално.

 • Нараняване на плода

Много рядко, по време на оперативната интервенция, може да се нарани плода, като например леко да се одраска по време на разреза. (1 до 2 бебета на всеки 100 може да се одраскат по време на операцията).

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...