Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Защо децата лъжат?

Прегледи: 720 | Създадена: 24/11/2011
Защо децата лъжат?

 

Ако детето Ви е малко и все още не се е опитвало да Ви лъже - просто не му е дошло времето. С годините то ще се научи как да се изхитри, за да получи каквото иска или за да прикрие някоя беля. Истината е, че всички деца лъжат при всеки удобен повод. Ето защо е добре да знаете какви са причините, които подтикват детето Ви към лъжа и как трябва да се справите с този проблем.

 

 

ПРИЧИНИ ЗА ДЕТСКИТЕ ЛЪЖИ:

 

 • Силно развито въображение

Със своите истории децата обикновено се опитват да привлекат вниманието към себе си, но богатото им въображение не бива да се счита за лъжа.

Например, мъникът може да заяви съвсем искрено, че днес е принц, зайче или някакъв друг герой, имитирайки поведението му цял ден. Също така може да се опита да Ви убеди по всякакъв начин, че може да кара кола, да управлява самолет или да построи сграда, защото за силно развитото му въображение подобни постижения са наистина възможни.

 

 • Преувеличаване

Децата имат склонността да преувеличават безкрайно, което също не може да бъде приемано за лъжа, защото е реакция на все още незрялото мислене, а не желание за измама. Помнете, че в повечето случаи детските лъжи не са провокирани от съзнателно желание за измама. Често детето вярва, че казва истина.

Може да Ви се случи, например, да чуете от познати какво невероятно парти за рожден ден подготвяте, без някога да сте правили планове за това. Причината е, че децата обичат да разказват как ще им се случи точно това, което искат, без значение какъв е реалният шанс за това изживяване. Хубавото на детството е, че все още се ръководи от идеята, че когато искаш и си пожелаеш нещо много силно, то се „сбъдва".

 

 • Смесване на реалност и фантазия

В предучилищна възтаст детето не трудно прави разлика между своите желанията и реалността. Например, казва, че не е яло шоколад, защото смята, че щом го казва, значи е така, въпреки следите по ръчичките и муцунката му. Отричайки вината си, то наистина вярва, че не е отговорно за това, което е направило без да иска.

 

 • Страх от наказание

Страхът от наказание не винаги е причината за лъжа. Допустимо е детето да се страхува, че може да ви разочарова. Понякога малчуганът се ужасява от мисълта, че ще спрете да го обичате ако разберете, че е счупил нещо, или че е получил забележка от учителя.

 

 

КАК ТРЯБВА ДА ПОСТЪПИМ АКО ДЕТЕТО НИ ЛЪЖЕ?

 

 • Разликата между искреността и умишлената заблуда е съвсем различна тема, която е добре да започнете отрано, с максимално прости и изчистени обяснения и най-вече с личен пример. За да убедите детето си, че е не е хубаво да обещава и след това да не изпълни обещанието си, не трябва да го правите и вие.

 

 • Обяснете рисковете, които крие лъжата - най-вече за доверието помежду ви. Давайте прости примери от типа: „Когато лъжеш, че те боли коремчето, рискуваш някой път наистина да те заболи, а аз да не ти повярвам".

 

 • Спазването на обещания също спада към важните елементи на честността - когато обещавате награда за добро поведение, не пропускайте да го изпълните. Ако детето свикне с идеята, че казвате само неща, които наистина мислите, рано или късно и то ще осъзнае, че това, което говори, има значение и последици, следователно трябва да бъде подбирано внимателно.

 

 • Пояснете категорично, но без да „избухвате", че лъжата не е допустима и не може да бъдете измамени лесно.

 

 • Не реагирайте твърде силно и осъдително - ако уплашите детето, следващия път ще му е още по-трудно да каже истината или просто ще се постарае да излъже по-добре.

 

 • Не изкушавайте детето да ви излъже, като го питате дали е направил нещо, за което сте сигурни, че е негово дело. Кажете му, че знаете, че го е направил. След това му припомнете защо не трябва да го прави отново.

 

 • Когато детето Ви лъже системно, добре е да опитате да разберете причините за това, защото склонността към измама гарантира на детето сериозни затруднения в общуването и предстоящото му приобщаване в училище.

 

 • Не си мислете, че щом малкото дете лъже вече е готов мошеник и измамник. Характерът на детето се променя постоянно, в зависимост от възпитанието и поведението на околните. Детето копира поведението на околните, затова не лъжете пред него и спазвайте дадените обещания. В противен случай то ще се учи от вас да лъже.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...