Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Основи на здравословното хранене

Прегледи: 953 | Създадена: 22/11/2011
Основи на здравословното хранене

от сп. "Моето дете"

За да расте здраво и жизнено детето ти, то трябва да приема достатъчно количество от трите основни вида храни - белтъчини, въглехидрати, мазнини.
Основен източник на белтъчини са млякото и млечните продукти, месото и яйцата. Малкото ти трябва да изяжда дневно поне чаша мляко, парче сирене или кашкавал, месо 2-3 пъти седмично, по едно яйце през ден. Въглехидратите са основно гориво за мозъка и са жизнено необходими, но с тях не трябва да се прекалява. Те са основен виновник за затлъстяването и за диабета. Източник на въглехидрати са плодовете, медът, хлябът (за предпочитане типов), макаронените изделия.

В последно време мазнините се анатемосват, но те изграждат клетката, служат за база за производство на хормони и т.н. Качествените мазнини, като краве масло, зехтин трябва да присъстват в детското меню, но без да се прекалява. Маргаринът не се препоръчва. Излишно е да се дават справки за грамажи и проценти, едва ли някой храни детето си с калкулатор в ръка. Но е добре да се знаят някои лесни правила, които гарантират здравословно хранене.

1.Кърми детето си колкото може по-дълго. Кърмата е естествената, човешка храна и задоволява напълно всички нужди на бебето. И най-качественото мляко е от крава, тоест то е за телета. Ако по някаква причина кърмата намалее или спре, предпочитай адаптираните млека, те са приготвени така, че млякото максимално да доближава по състав майчиното мляко.

2.Захрани детето с друга храна освен кърма тогава, когато то е готово за това. Ранното захранване, особено с неподходящи храни води до алергии и храносмилателни разстройства. Посъветвай се с педиатъра за новите храни, не проявявай самоинициатива. Децата не се захранват когато са болни или след имунизация. Новата храна е стрес за организма, затова трябва да се дава, когато малчуганът е здрав и спокоен, за да не се натоварва допълнително.

3.Създай здравословни хранителни навици. Вкусът се култивира. Ако малкото дете не познава вкуса на шоколада например, то няма да проявява интерес към него. Огледай се по градинките, всеки малчуган дъвче вафли, шоколади, кроасани, близалки. Да си видяла някой да гризе ябълка или морков? За сметка на това поликлиниките са пълни с болни деца. Неправилното хранене, липсата на витамини от плодовете и зеленчуците изтощават имунната система и децата боледуват. Всички лакомства са вещества, непознати в природата - рафинирано нишесте, оцветители, консерванти, подобряващи вкуса вещества, емулгатори и още стотина Е-та с цифра след тях, от които си нямаме понятие. Избягвай тези храни, те са вредни за организма.

4.Избягвай и безалкохолните напитки, освен боя и вода, те съдържат и огромно количество захар или друг подсладител, които натоварват панкреаса и разрушават зъбите. Ако от малко на детето му се  предлагат само здравословни храни, то ще свикне с тях.
5.Създай подходящ хранителен режим на детето. Малките са различни, различни са и хранителните им навици, нуждата от храна и интервали между храненията. Те ще подскажат какъв да е режимът им на хранене. Когато детето се храни в определен час, стомахът започва предварително да отделя стомашни сокове с наближаване на времето на хранене. Така храната се усвоява по-лесно и по-добре.

6.Храненето трябва да е приятно, за да е пълноценно. Установено е, че хранителните вещества се усвояват от организма само когато детето се храни с апетит и в приятна обстановка. Макар и малки, децата имат развито чувство за естетика. Поднеси храната в красиви съдове, на чиста покривка, подходящи прибори, добре оформена порция. Масата не е място за спорове и решаване на проблеми, така само се разваля апетитът. Грешна тактика е и разказването на приказки и отвличане на вниманието на детето само и само да хапне нещо. Ако няма желание за хранене, не се произвеждат стомашни сокове, храносмилането не е качествено и проблемите започват. Като начало болки в корема, газове, колики.

7.И най-важното, никога не насилвай детето да яде! Това е най-сигурният начин да отгледаш злоядо дете.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...