Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

8 съвета за нощно кърмене

Прегледи: 969 | Създадена: 21/11/2011
8 съвета за нощно кърмене

Първата година от майчинството е белязана както от приятни емоции, така и от някои недостатъци като недоспиване, будуване (особено в периода на кърмене), стрес. Ето защо е добре да се настроите позитивно и да се научите да разпределяте времето си така, че освен да отговорите на хранителните и емоционални нужди на вашето бебе, да можете да си починете и вие.

Ето няколко съвета, които ще са ви от полза при създаване на новите навици, свързани с кърменето:

 

 

1.      Не можете насила да накарате детето да спи. Ролята ви като родител е да създадете условия, които предразполагат сънят да обземе детето естествено. Преди всичко една от целите на родителските грижи през нощта е бебето само да изгради здравословно отношение към съня, така че когато пораства, то да смята, че сънят е приятно нещо и да не се страхува да заспи.

За да постигнете тази цел, ще трябва да положите много усилия да се научите да приспивате както вечер, така и през нощта, когато бебето се събуди. Всъщност, грижите ви и утешаването ще бъдат само част от вътрешните средства и бебето само ще се справи с останалото.
Мислете за родителските грижи през нощта като за дългосрочна инвестиция - децата ви ще спят по-добре, когато са по-големи и добрата връзка, която сте изградили с тях ще ви помогне да спите спокойно, когато те са тийнейджъри или младежи.

  1. Не си създавайте предварително нагласи как бебето ще спи през нощта. Така ще ви бъде по-лесно да се примирите с грижите през нощта. Може да имате спокойно бебе, което се храни на равни и предвидими интервали през деня и спи по 4-6 часови интервали през нощта или пък бебе, което не се задоволява с нищо друго, освен чести хранения и успокояване през деня и нощта. И двата вида поведение са нормални. Също така, разберете, че когато бебето се буди често да суче, то го прави, за да се развива. Развитие не означава просто да расте; означава развитие в пълния потенциал - физически, емоционално и интелектуално. Почти всички бебета интуитивно знаят колко да сучат, за да се нахранят и успокоят. Помнете, че на тази възраст това, което бебето иска е това, от което се нуждае.
  1. Бъдете готови да опитвате различни техники за спане. Няма правилно или неправилно място, на което бебето да спи. Каквото и да правите, така че семейството да спи през нощта, то значи е подходящо за вас. Обстановката може да се променя през различните етапи от живота на бебето. Някои бебета спят много добре, гушнати цяла нощ до мама, други като че ли спят по-добре в леглото си, а трети спят в различни комбинации.
  2. Правете по-чести кърмения през деня. Когато бебетата растат, те стават по-заети през деня и забравят да ядат, наваксвайки пропуснатото през нощта. Това се случва на бебетата след 6-я месец. В този случай майката трябва да е тази, която кърми "на поискване" през 3 часа през деня, така че да не се налага често хранене през нощта.
  1. Нахранете бебето точно преди да си легнете. Ако бебето заспи в 9, а вие си лягате в 10:30, то тогава бебето може да ви събуди в 11:00 или 11:30 - точно тогава, когато едва сте успели да заспите. По-добре е да събудите бебето и да му напълните стомахчето преди вие да си легнете, така че и двамата да се насладите на по-дълъг интервал сън.  
  1. Сменете пелената преди хранене. Ако пелената на бебето е мокра или мръсна, сменете я преди кърмене, така че то да заспи веднага след като се нахрани. Този метод обаче не е подходящ за бебета, които акат на всяко хранене.
  1. Много бебета сучат по-спокойно през нощта. Те поглъщат по-малко въздух и няма нужда да се оригват като се нахранят.  Дори ако трябва да помогнете на бебето да изкара въздух след кърмене в легнала поза, няма нужда да ставате или сядате. Подкрепяйте бебето изправено с главичка и коремче срещу вашето тяло и потупвайте по гръба докато се оригне.  
  2. Изправете бебето под ъгъл около 30 градуса. Повечето бебета могат да сучат легнали на плоска повърхност, някои бебета имат гастроезофагеален рефлукс (ГЕР) и се събуждат със стомашни болки по време или след хранене. При храненето на бебета с ГЕР, земното притегляне е най-големият ви съюзник. Вместо да кърмите бебето в легнала позиция на плоска повърхност, издигнете бебето под ъгъл между 30 и 45 градуса и го дръжте изправено най-малко 30 минути след хранене докато земното притегляне изпразни стомаха

 

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...