Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Основи на кърменето

Прегледи: 1221 | Създадена: 21/11/2011
Основи на кърменето

 

Освен това, честото сучене означава, че организмът на майката ще произвежда по-голямо количество мляко и то ще бъде по-мазно. Големите интервали между храненията не са полезни нито за бебето, нито за майката. Защо е така? Кърмата не е еднаква в началото и в края на храненето. В началото на храненето тя е бедна на мазнини и служи за утоляване на жаждата. По-късно идва кърмата, която е по-богата на мазнини и служи за утоляване на глада. Ако са минали няколко часа след последното хранене, общото количество на млякото ще е по-голямо, но бебето ще успее да изсуче само предното мляко (по-бедно на мазнини), тъй като обемът на неговото стомахче е ограничен.

Кърмата се образува на принципа на търсенето и предлагането: по-честата стимулация на зърното и освобождаване от млякото дава сигнал на майчиния организъм да произвежда повече мляко. Обратно: рядкото сукане за майчиния организъм означава, че няма нужда от толкова кърма и съответно производството намалява.

В тези случаи резултатът от големи интервали между храненията е недобро наддаване.

“Кърмата ми е рядка, не засища бебето. Когато му дадох адаптирано мляко, то заспа спокойно и щастливо”. Рядка кърма не съществува.  Разликата е, както я посочих в предния параграф, в началото и в края на храненето. Ако бебето е неспокойно и плаче, то  му давайте да суче при всяко негово проплакване. Дори кърмата в този момент да е недостатъчна, то честото сукане на бебето ще даде сигнал на организма да произвежда повече мляко. Само след 2-3 дни организмът ще се е настроил към новите “изисквания” на бебето.

 

Кърменето е твърде изморително, моят организъм се изтощава, не мога да се справя с тази твърде тежка задача. Действително кърменето в първите седмици е доста трудна задача. В  началото нито бебето е сукало, нито майката е кърмила, а тези две неща се научават постепенно и с малко усилие, както и всяко едно ново нещо. Майчиният организъм през бременността е трупал запаси и се е подготвял освен да износи бебето в утробата, така и за бъдещото му изхранване. Ако майката се храни нормално, поема достатъчно течности и не се претоварва с твърде много домакинска работа, тя ще се чувства добре. При кърменето се спестяват други изтощителни дейности като стерилизиране на шишета и биберони, подгряване на вода за храна, приготвяне на храна. Когато майката и бебето се усъвършенстват в изкуството кърмене, бебето заякне и започне да суче по-ефективно, тогава кърменето става несравнимо по-лесно, удобно и бързо.

Млякото ми е малко, на контролното кърмене бебето изяде по-малко от колкото педиатърът казва, предписана е добавка или изцяло преминаване на адаптирано мляко. Това е най-честата причина, поради която младите майки спират кърменето – обезкуражени, че нямат мляко. Ако е ясен механизмът на образуване на мляко, тоест ако майката храни детето когато то поиска, тогава тя няма да има никакви съмнения, че млякото й не стига. Кърмените бебета не изяждат определеното от педиатър мляко. Те ядат колкото искат. Ако в даден момент (на контролното кърмене) бебето не изяде определеното количество, то това е защото просто толкова му се яде. При кърмене на поискване бебето изяжда нужното му количество за денонощие. Контролното кърмене в никакъв случай не е показател за това как се храни вашето бебе. Ако то наддава добре, пълни редовно пелените, то няма причина да се притеснявате за това колко грама изяжда то на ядене. Вашето мляко е най-добрата храна за него!                                        

Грешки в процеса на кърмене:

 

Скокове на растежа и как кърмата не стига. Да, има такива моменти, в които кърмата наистина не достига. Това са периоди на засилен растеж, когато бебето показва на майчиния организъм колко кърма трябва да произвежда. Ако едно двуседмично бебе има нужда от определено количество кърма на ден, то нуждите на тримесечното бебе са по-големи и  именно бебето се грижи за механизма на образуване на това по-голямо количество кърма. През тези периоди на засилен растеж, когато бебето иска да суче често, младата майка заключава, че млякото й не е достатъчно (или се е разредило) и дава добавка адаптирано мляко. Защо това е много неправилно? Бебето се засища с адаптираното мляко и няма нужда да суче често. Съответно то не показва на майчиния организъм, че има нужда т повече мляко и той спира да произвежда. Млякото намалява все повече, а е напълно възможно след като бебето е опитало биберон, то да отказва гърдата.

Какво да направим в случай на усилен растеж? Просто трябва да гледаме и слушаме какво иска бебето. Ако то плаче често, това означава че то има нужда от често кърмене, а не от даване на адаптирано мляко.

Кърмаческа стачка. При някои бебета се появява такъв период, наречен кърмаческа стачка. Обикновено се появява в началото на третия месец от живота на кърмачето, но не е изключено това да стане по-рано или по-късно. Признаците за кърмаческа стачка са: изведнъж бебето става много неспокойно на гърдата, започва да плаче, да пищи, да се дърпа и огъва “на дъга”. Това в първия момент може да е много притеснително за една млада майка, но всъщност е нещо нормално и това се случва на много бебета. В такъв момент майката би си помислила, че бебето се отбива и така кърмаческата стачка да доведе до край на кърменето.

Не се отчайвайте, плачът на бебето в никакъв случай не трябва да бъде тълкуван като желание за отбиване. На вашето бебе му предстоят още дълги месеци щастливо сукане на гърдата. Просто това е временно явление, което трябва да се преодолее с ваша помощ. Първо не се плашете, нервирайте или панирайте. Запазете спокойствие и преминете към действие. Ако досега сте давали залъгалка или някакъв вид течност с биберон, то веднага преустановете. Залъгалките са много честа причина за появата на кърмаческа стачка. Ще забележите как стачката не се проявява при всички хранения. Ако бебето е изключително нервно на гърдата например следобед, то не го насилвайте да яде точно тогава. То ще си навакса сутринта и през нощта. Адаптираното мляко или кърма от шише също не е добра идея. Ако се притеснявате толкова много, че бебето ще гладува, то предложете изцедена кърма от лъжичка. Винаги използвайте моментите, когато бебето е пред заспиване, спи леко или току-що се е събудило, за да го накърмите. Тогава е най-малко вероятно да срещнете протести.

 

Детето се разсейва по време на кърмене и явно не му е интересно на гърдата. С порастването, малките бебета стават все по-любопитни за околния свят и наистина може да им  е малко скучно на гърдата. Но това съвсем не означава, че е време за отбиване. Можете да кърмите на тихо, леко затъмнено и спокойно място, да предупредите по-големите деца да не вдигат много шум или да поиграят в съседната стая, изгасете телевизора. Друг вариант е да предложите забавление на гърдата. Едно интересно герданче ще свърши чудесна работа. Шарено и лъскаво, то ще привлече вниманието на бебето и ще направи престоя му на гърдата интересен. Може да пробвате игра с ръце и пръсти.

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...